Premierul liberal Nicolae Ciucă este acuzat de jurnalista Emilia Șercan că ar fi plagiat cel puțin 42 de pagini din totalul de 138 al tezei sale de doctorat din anul 2003, prin care fostul șef al Statului Major al Apărării a devenit doctor în Științe militare.

Potrivit anchetei publicate de PressOne.ro, conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului.

Citeste si: Monica Anisie sau Marcel Boloș ar putea primi portofoliul de la Ministerul Digitalizării și Cercetării

UPDATE. Premierul Ciucă solicită verificarea tezei sale de doctorat

Premierul Nicolae Ciucă solicită analizarea lucrării sale de doctorat, susţinută în 2003, intitulată "Dimensiunea angajării armatei României în operaţiuni întrunite multinaţionale", de către Comisia de etică a Universităţii Naţionale de Apărare (UNAp), instituţia organizatoare de studii de doctorat în care s-a susţinut teza.

Potrivit premierului, alegerea tematicii tezei de doctorat s-a bazat predominant pe experienţa personală acumulată în misiunile internaţionale la care a participat nemijlocit, individual sau împreună cu Batalionul 26 Infanterie: misiunea ONU de menţinere a păcii din Angola (1996-1997), misiunea NATO din cadrul rezervei strategice a SACEUR pentru Balcanii de Vest (2000-2001) şi misiunea de tip coaliţie din Afganistan (2002).

"Aşadar, teza mea de doctorat înglobează, pe lângă cercetarea ştiinţifică şi studiul teoretic, experienţa acumulată în misiunile reale şi exerciţiile la care am participat, aceasta constituindu-se, în mod evident, contribuţia originală proprie unei teze de doctorat corect elaborată", adaugă Ciucă.

Care sunt acuzațiile concrete aduse premierului Ciucă

Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate ar fi fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se spune în ancheta jurnalistei Emilia Șercan.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Mai precis, 94,2% din conținutul descoperit plagiat în teza premierului Nicolae Ciucă provine din lucrări nedigitalizate, care nu ar putea fi depistate cu ajutorul softului.

Citeste si: UPDATE- Premierul Nicolae Ciucă anunță plafonarea prețului la energie și gaz, de la 1 februarie

Potrivit jurnalistei Emilia Sercan, analiza lucrării a revelat, pe lângă copierea mot à mot, patru tehnici clasice de mascare a plagiatului folosite în teza prim-ministrului.

"Mai multe pagini din lucrarea sa au fost copiate fără ca textele preluate să fi fost atribuite în mod corect autorilor originali și fără să fi fost marcate cu ghilimele, așa cum cer normele academice și în acea perioadă", se arată în articolul citat.  

Acuzațiile nu se opresc aici: chiar și fără conținutul plagiat identificat, teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă nu are nicio relevanță academică, spune Șercan. Nu are o metodologie de cercetare și nici o parte de cercetare, elemente obligatorii pentru o teză de doctorat.  

Nicolae Ciucă este cel de-al doilea premier acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta, care a deținut funcția de premier din partea PSD între mai 2012 și noiembrie 2015. 

[Sursa foto: Guvernul României]

Reacția premierului Nicolae Ciucă

Într-o declarație transmisă aseară prin intermediul Biroului de Presă al Guvernului României, premierul Nicolae Ciucă susține că teza sa a fost „ rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale”  și că  „reflectă munca depusă”. 

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Apreciez interesul dumneavoastră față de etica academică și respectarea acesteia în cadrul lucrărilor științifice.  Vă asigur că în toată cariera mea de ofițer al Armatei României mi-am asumat toate responsabilitățile, indiferent de funcția ocupată. Nu voi renunța la acest principiu nici în cariera de politician. Teza mea de doctorat este rodul cercetării științifice din anii de studii doctorale și reflectă munca depusă.  Lucrarea a stat și stă la dispoziția publicului de aproape 20 de ani și a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv”,  a declarat premierul României. 

Ciucă, al doilea premier acuzat de plagiat în timpul mandatului de șef al Guvernului

Nicolae Ciucă este cel de-al doilea premier acuzat de plagiat în timpul exercitării mandatului. Primul a fost Victor Ponta, care a deținut funcția de premier din partea PSD între mai 2012 și noiembrie 2015. 

Reamintim că în data de 15 decembrie 2021, Ministrul Digitalizării, Florin Roman, a demisionat din Guvern, după ce a fost acuzat că a plagiat în lucrarea de masterat, că a trecut în CV o lucrare inexistentă și că nu ar fi absolvit Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, așa cum susținea în CV. 

La momentul respectiv, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut lui Roman să își clarifice de urgență situația referitoare la CV și la acuzațiile de plagiat. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si