UPDATE. Raportul depus de premierul Ludovic Orban la Parlament privind măsurile care vor fi întreprinse pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie şi a deschiderii şcolilor pe 14 septembrie şi obţinut de News.ro, arată că există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici şi 3.036 asistenţi, iar la acestea sunt arondate 2.770 unităţi de învăţământ.
A fost constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Educaţiei, din care face parte şi Ministerul Dezvoltării, însă propunerile grupului vor fi făcute după ce va elabora Ministerul Sănătăţii forma finală a unui ghid care să conţină regulile sanitare
care vor fi folosite în şcoli. Vezi
DETALII DESPRE RAPORTUL prezentat de Ludovic Orban, la finalul articolului.
Citeste si: Coronavirus România, 12 august. Record absolut în ultimele 24 de ore
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, miercuri, în şedinţa comună în care premierul Ludovic Orban prezintă raportul privind măsurile luate şi preconizate de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus, organizarea alegerilor locale şi deschiderea şcolilor.
Între timp, Curtea de Conturi a întocmit un r aport special în care se arată că pe perioada stării de urgență au existat prejudicii aduse banului public de 38,3 milioane de lei.
Scrisoarea liderilor PSD din Senat și Camera Deputaților
Pe data de 27 iulie, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-au trimis premierului Ludovic Orban o scrisoare prin care îi cereau să prezinte un raport, care să fie dezbătut cu prioritate, cu privire la măsurile pe care urmează să le întreprindă pentru limitarea răspândirii
noului coronavirus şi pentru organizarea, în bune condiţii, a alegerilor pentru administraţia publică locală, dar şi pentru deschiderea noului an şcolar.
Citeste si: Starea de urgență: Prejudicii din banul public de 38,3 milioane de lei
"Preşedinţii celor două Camere au transmis premierului o invitaţie pentru a veni în faţa Parlamentului şi a arăta măsurile adoptate de Guvern în perioada pandemiei şi cum a gestionat Guvernul această perioadă a pandemiei.
Trebuie să ştie poporul român dacă Guvernul a luat măsurile de care era nevoie sau nu a luat măsurile de care era nevoie, de ce a întârziat anumite măsuri, de ce se întâmplă în continuare achiziţii netransparente, de ce nu au ajuns măştile la populaţie încă. Sunt foarte multe întrebări pe care colegii noştri le vor adresa premierului şi domnia sa va trebui să răspundă în faţa plenului reunit", a afirmat Cazanciuc la acel moment.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Nelu Tătaru, anunț de ultim moment despre starea de alertă
Ludovic Orban: Mă prezint cu toate datele solicitate
Premierul Ludovic Orban a precizat că este disponibil să se prezinte cu toate datele în faţa Parlamentului.
„Aştept decizia Birourilor permanente reunite. Ştiţi că am fost invitat la Parlament, le-am răspuns că în cursul acestei săptămâni, fie astăzi, fie mâine, fie poimâine, fie joi sunt disponibil să mă prezint în faţa Parlamentului cu toate datele solicitate”, a spus Orban.
Citeste si: Femeie arestată din cauza soțului. Bărbatul s-a sinucis din cauză că nu făceau amor des
Starea de urgență: Prejudicii din banul public de 38,3 milioane de lei
Raportul special al Curții de Conturi privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență a fost înaintat Parlamentului României și are la bază un control amplu, desfășurat în perioada mai-iulie 2020, la 949 de entități din administrația publică centrală și locală.
Cheltuieli de 5 miliarde de lei
Pentru combaterea pandemiei au fost cheltuite, până la 30 iunie 2020, 5 miliarde de lei de la bugetul de stat, bugetele locale și bugetul asigurărilor de șomaj.
73% din această cifră o reprezintă plata indemnizației acordate pe perioada suspendării contractului de muncă din inițiativa angajatorului (3,69 miliarde de lei), 13% indemnizațiile acordate unor categorii de persoanal ale căror activități au fost întrerupte (662 de milioane de lei), în timp ce 5,3% au reprezentat cheltuielile privind stocurile de urgență medicală (266 de milioane de lei).
Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi: „Curtea de Conturi a României, ca instituție supremă de audit, și-a propus să ofere o analiză obiectivă a felului în care au fost gestionate resursele publice în perioada stării de urgență și să sprijine instituțiile publice în a-și crea mecanisme eficiente de răspuns la criză.
Raportul este rezultatul unui efort susținut la nivelul tuturor structurilor Curții de Conturi, ținând cont de context, de restricțiile inerente aduse de pandemie, de la ajustarea programului anual de acțiuni, până la adaptarea modului de lucru care a obligat la distanțare fizică. În toate acțiunile noastre am urmărit să nu compromitem eforturile publice comune de răspuns la criza Covid-19.
Ne dorim ca recomandările cuprinse în raport să reprezinte o oportunitate pentru autorități de a îmbunătăți procedurile specifice unei situații de criză, cu impact direct asupra modului de gestionare a banului public.”
Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro
Citeste si: Benfica- Barcelona! Raphinha reacţionează dur după ce a fost înjurat de jucătorii echipei adversare: "Ştiu că nu ar trebui să fac asta, dar am răspuns insultelor"- radioimpuls.ro
Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro
La finanțarea publică a cheltuielilor destinate prevenirii și combaterii pandemiei se adaugă donațiile și sponsorizările, în bani sau în natură, primite de instituțiile publice. Astfel, entitățile auditate de Curtea de Conturi au primit și înregistrat donații și sponsorizări în valoare de 214,7 milioane de lei (44,4 milioane de euro).
Ce conține Raportul prezentat de Ludovic Orban în Parlament
Raportul depus de premierul Ludovic Orban la Parlament privind măsurile care vor fi întreprinse pentru organizarea alegerilor locale din 27 septembrie şi a deschiderii şcolilor pe 14 septembrie şi obţinut de News.ro, arată că există 2.723 cabinete medicale prevăzute cu 1.653 medici şi 3.036 asistenţi, iar la acestea sunt arondate 2.770 unităţi de învăţământ. A fost constituit un grup de lucru la nivelul Ministerului Educaţiei, din care face parte şi Ministerul Dezvoltării, însă propunerile grupului vor fi făcute după ce va elabora Ministerul Sănătăţii forma finală a unui ghid care să conţină regulile sanitare care vor fi folosite în şcoli.
„În vederea deschiderii anului şcolar şi aplicării măsurile împotriva răspândirii COVID-19 în şcoli, la nivelul Ministerului Educaţiei a fost realizată o hartă interactivă a structurii educaţionale - http://sig.forhe.ro - instrument dezvoltat printr-un proiect cu asistenţă tehnică de la Banca Mondială. În acest moment, sunt în curs de actualizare informaţiile privind resursele materiale la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Scopul acestui instrument este acela de a pune la dispoziţia factorilor decidenţi atât la nivel central, cât şi local (MEC, ISJ, UAT, Unităţile de învăţământ), informaţiile necesare pentru optimizarea şi descentralizarea deciziilor în ceea ce priveşte procesul de educaţie la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ”, potrivit raportului obţinut de News.ro.
Documentul mai arată că, „în această perioadă, este în derulare realizarea analizelor de risc de la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. Aceasta înseamnă modelarea scenariilor 1 şi 2 (verde şi galben), prin simularea condiţiilor de distanţare fizică- realizarea oglinzilor sălilor de clasă, prin respectarea distanţei de minimum 1 metru între elevi”.
În schimb, raportul precizează că grupul comun de lucru al Ministerului Educaţiei, Ministerului Dezvoltării va formula propuneri, după ce va avea la dispoziţie forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătăţii.
„Având în vedere că responsabilitatea şi alocările bugetare pentru ”bunuri şi servicii” aparţin Autorităţilor Publice Locale, la iniţiativa Ministerului Educaţiei şi Cercetării s-a constituit un grup de lucru comun cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei. Obiectivul Grupului de Lucru este acela de a identifica soluţii pentru pregătirea unităţilor de învăţământ şi din acest punct de vedere. Grupul va formula propuneri după ce va avea la dispoziţie forma finală a Ghidului elaborat de Ministerul Sănătăţii”, arată documentul.