Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o "misiune de pace" cu privire la Ucraina.

Viktor Orban, "misiune de pace" în China

Vizita-surpriză a lui Orban la Beijing vine după deplasarea sa controversată la Moscova, cu care Budapesta a menţinut relaţii strânse în pofida ofensivei ruse în Ucraina.

În capitala Rusiei, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin cu care a abordat cu precădere problema războiului în Ucraina şi un posibil acord de încetare a focului.

"Misiunea de pace 3.0", a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing, unde a fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.

Ce discută Viktor Orban cu președintele Chinei

Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia de presă Xinhua care nu a oferit detalii despre această întâlnire deocamdată.

Cei doi lideri au avut deja ocazia să discute în privat în luna mai în cadrul vizitei de stat a lui Xi Jinping în Ungaria.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Cu acea ocazie, preşedintele chinez a salutat un "parteneriat strategic" exemplar în UE, făcând apel la Ungaria să joace "un rol mai important" în "dezvoltarea" relaţiilor între Beijing şi Bruxelles.

Beijingul şi Budapesta se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluţionare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.

Ce discută Viktor Orban cu președintele Chinei

Ce discută Viktor Orban cu președintele Chinei

[Sursa foto: X / Viktor Orban]

Citește și: Ce au discutat Vladimir Putin și Viktor Orban la Moscova, în cea mai controversată vizită de la începutul războiului din Ucraina

Ungaria exercită pentru şase luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, însă premierul Orban i-a înfuriat pe partenerii europeni ai Budapestei, care demonstrează un sprijin constant pentru Kiev şi au rupt relaţiile cu Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022.

Liderii UE s-au delimitat de demersul premierului ungar şi ţinând să sublinieze că acesta nu are mandat din partea UE pentru a negocia cu Vladimir Putin.

De altfel, Viktor Orban este singurul lider din UE care a rămas apropiat Kremlinului.

Citește și: Viktor Orban, premierul Ungariei, șochează Europa cu sloganul preluat de la Trump pentru șefia rotativă a UE


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si