Premierul Ungariei Viktor Orban, în "misiune de pace" la Beijing. Cum poate opri China războiul dintre Rusia și Ucraina?
Vizită surpriză a premierului maghiar Viktor Orban la Beijing. Orban spune că se află în "misiune de pace" cu privire la Ucraina, după ce săptămâna trecută a vizitat Kievul şi Moscova.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a se întâlni cu preşedintele chinez Xi Jinping în continuarea a ceea ce el numeşte o "misiune de pace" cu privire la Ucraina.
Viktor Orban, "misiune de pace" în China
Vizita-surpriză a lui Orban la Beijing vine după deplasarea sa controversată la Moscova, cu care Budapesta a menţinut relaţii strânse în pofida ofensivei ruse în Ucraina.
În capitala Rusiei, premierul ungar s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin cu care a abordat cu precădere problema războiului în Ucraina şi un posibil acord de încetare a focului.
"Misiunea de pace 3.0", a transmis Orban pe reţeaua de socializare X, la sosirea sa luni în aeroportul din Beijing, unde a fost întâmpinat de Hua Chunying, viceministru de externe şi purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze.
Ce discută Viktor Orban cu președintele Chinei
Şeful guvernului ungar a fost primit în cursul dimineţii de către preşedintele Xi Jinping, a relatat agenţia de presă Xinhua care nu a oferit detalii despre această întâlnire deocamdată.
Cei doi lideri au avut deja ocazia să discute în privat în luna mai în cadrul vizitei de stat a lui Xi Jinping în Ungaria.
Cu acea ocazie, preşedintele chinez a salutat un "parteneriat strategic" exemplar în UE, făcând apel la Ungaria să joace "un rol mai important" în "dezvoltarea" relaţiilor între Beijing şi Bruxelles.
Beijingul şi Budapesta se află pe aceeaşi lungime de undă în problema ucraineană, pledând pentru o soluţionare paşnică a conflictului, rămânând în acelaşi timp apropiate Kremlinului.
Ungaria exercită pentru şase luni preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, însă premierul Orban i-a înfuriat pe partenerii europeni ai Budapestei, care demonstrează un sprijin constant pentru Kiev şi au rupt relaţiile cu Rusia de la invazia acesteia în Ucraina în februarie 2022.
Liderii UE s-au delimitat de demersul premierului ungar şi ţinând să sublinieze că acesta nu are mandat din partea UE pentru a negocia cu Vladimir Putin.
De altfel, Viktor Orban este singurul lider din UE care a rămas apropiat Kremlinului.