Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină 2024 a fost câştigat de Victor Ambros şi de Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului şi a rolului său în reglarea genelor post-transcripţionale.

Victor Ambros de la Facultatea de Medicină a Universității din Massachusetts și Gary Ruvkun de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School au primit în trecut și alte premii prestigioase pentru descoperirile lor în privința microARN, care reglează sau modifică moleculele mai mari de ARN în drumul lor spre producerea proteinelor.

Cine sunt Victor Ambros și Gary Ruvkun

Victor Ambros, în vârstă de 71 de ani (născut în Hanover, New Hampshire) este biologul american care a descoperit primul microARN cunoscut (miARN). Este profesor la Universitatea din Massachusetts Medical School din Worcester, Massachusetts.

Gary Ruvkun are 72 de ani  (născut în Berkeley, California) și este un biolog molecular american la Spitalul General din Massachusetts și profesor de genetică la Harvard Medical School din Boston.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat biochimistului de origine ungară Katalin Karikó şi imunologului american Drew Weissman pentru activitatea lor de dezvoltare a vaccinurilor mARN.

Ce descoperire au făcut Victor Ambros şi Gary Ruvkun  

Victor Ambros şi Gary Ruvkun au descoperit principiul fundamental care guvernează modul în care este reglată activitatea genelor.

Informaţia conţinută de cromozomii noştri poate fi corelată unui manual cu instrucţiuni pentru toate celulele organismului nostru.

Fiecare celulă conţine aceiaşi cromozomi şi în consecinţă conţine exact acelaşi set de gene şi exact acelaşi set de instrucţiuni. Şi cu toate acestea, diferite tipuri de celule, aşa cum sunt celulele ţesutului muscular sau cele nervoase, prezintă caracteristici foarte diferite.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie care a aplicat pentru un job a primit un răspuns ciudat, 48 de ani mai târziu- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Aceste caracteristici distincte provin din procesul de reglare a genelor, care îi permite fiecărei celule să selecteze doar instrucţiunile relevante pentru rolul ei în organism. Acest lucru asigură faptul că doar setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.

Victor Ambros şi Gary Ruvkun au fost interesaţi de modul în care se dezvoltă diferitele tipuri de celule.

Ei au descoperit microARN, o nouă clasă de micro molecule de ARN care îndeplinesc un rol esenţial în reglarea genelor.

Descoperirea lor a dus la identificarea unui principiu complet nou al reglării genelor, principiu ce s-a dovedit esenţial în înţelegerea biologiei organismelor multicelulare şi implicit a oamenilor.

MicroARN-ul se dovedeşte a fi de o importanţă fundamentală pentru modul în care organismele se dezvoltă şi funcţionează, conform comunicatului Comitetului Nobel.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Experiența dureroasă trăită de Ionuț Varodi: "Am fost supus la abuz și multe altele". Bucătărașul Lulu face terapie după plecarea din Gașca Zurli- radioimpuls.ro

Citeste si:- antena3.ro

În fiecare zi a acestei săptămâni vor fi anunţaţi laureaţii la categoriile fizică, chimie, literatură, pentru ca vineri să fie anunţat câştigătorul premiului Nobel pentru Pace.

Premiul Nobel pentru Economie va fi anunţat lunea viitoare.

Premiile vor fi înmânate laureaţilor în cadrul unei ceremonii speciale ce va fi organizate la 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel (1833-1896).

Anul acesta, premiile la fiecare categorie sunt însoţite de o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze (puţin peste 1 milion de dolari).


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si