Close sidebar
Close sidebar

Premiul Nobel pentru fizica pe 2016 a fost castigat de cercetatorii David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz "pentru descoperiri legate de fazele topologice ale materiei"

Premiul Nobel pentru fizica pe 2016 a fost impartit astfel intre David J. Thouless, profesor la Universitatea Washington din Seattle (SUA), F. Duncan M. Haldane - profesor la Universitatea Princeton (SUA) - si J. Michael Kosterlitz - profesor la Universitatea Brown (SUA).


DISTRIBUIE
acest articol

Cercetatorii David Thouless, Duncan Haldane si Michael Kosterlitz au câstigat premiul Nobel pentru fizica pe 2016 pentru ”descoperirile teoretice in domeniul tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei”, a anuntat, marti, Academia Regala Suedeza de Stiinte, potrivit News.ro.

Numele laureatilor din acest an, originari din Marea Britanie, au fost anuntate intr-o conferinta de presa de Göran K. Hansson, secretarul permanent al Academiei Regale Suedeze de Stiinte.

Cei trei savanti britanici au fost premiati pentru descoperirile lor din domeniul ”tranzitiilor de faza si fazelor topologice ale materiei”.

Potrivit Comitetului Nobel, laureatii premiului pentru fizica din acest an au dezvaluit secretele materiei exotice si, prin cercetarile lor, au deschis o usa spre o lume in care materia poate sa isi asume forme si stari ciudate. Ei au utilizat metode matematice avansate pentru a studia faze neobisnuite, sau stari, ale materiei, precum cele din superconductori, superfluide si pelicule magnetice extrem de fine.

Citeste si: Un nou cutremur în această dimineață, în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Melania Trump spune că este „mândră” de fotografiile cu ea nud: „De-a lungul istoriei artiști au venerat corpul uman”- antena3.ro

Gratie cercetarilor lor, oamenii de stiinta pot sa caute in prezent faze noi si exotice ale materiei. Multi savanti spera ca descoperirile lor vor avea aplicatii practice atât in stiinta materialelor, cât si in electronica.

Anul trecut, premiul Nobel pentru fizica a fost atribuit cercetatorilor Takaaki Kajita (Japonia) si Arthur B. McDonald (Canada), care au demonstrat ca particulele neutrino nu sunt lipsite de masa.

Sezonul premiilor Nobel din 2016 a debutat luni, odata cu atribuirea premiului pentru medicina, ce a fost acordat cercetatorului japonez Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismelor autofage.

Fiecare laureat Nobel primeste o diploma, o medalie din aur si un cec in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 832.000 de euro).

Ceremoniile oficiale de inmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm si Oslo pe 10 decembrie, ziua in care se comemoreaza moartea fondatorului acestor distinctii, industriasul si filantropul suedez Alfred Nobel.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI