Pentru proba practica, proaspetii absolventi ai acestei scoli de bucatari au fost pusi sa-si dovedeasca maiestria in arta culinara internationala, dar din farfurie nu putea sa lipseasca traditionala carne de oaie.
- "Eu am avut ca si tematica bucataria iraniana si aici am facut un orez basmati, preparat la aburi cu legume, agrise, fistic si migdale, facut cu un sos de sofran.
- "Berbecutul e romanesc? Da, berbecutul e romanesc. Clar!"
Aromele exotice dau savoare carnii de oaie si in farfuria unui alt viitor bucatar sef. Dupa 6 ore de trudit, Claudiu ne propune un muschiulet de oaie in crusta de alune, langa care a preparat piure de mazare si piure de morcovi, dar si o salsa din masline, rosii dezhidratate, busuioc si cimbrisor.
"Cat de greu se gateste oaia? Nu e foarte greu. O punem la marinat. Se poate face mai usor sub vid. Nu e greu. Depinde cat e de batrana. Spre fericirea mea a fost tanara", a declarat Claudiu Frescu.
"Ca si preparate sunt simple, dar sunt complicate datorita timpului. Oaia e o carne mai matura, necesita un timp anume de marinare si gatire", spune si Catalin Atodorei.
Pe langa profesorii scolii, cursantii s-au luptat si cu "mastercheful". Petre Daea, care a descins la proba practica si a analizat din priviri preparatele, ca un iscusit bucatar. Cu greu a rezistat aromelor care il invaluiau.
"Eu nu sunt un gurmand, insa, ca orice om, salivez. Nu esti viu daca nu salivezi, ori eu inca sunt viu", a sustinut ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Nu s-a putut abtine si a gustat, totusi, din bulzul cu costita de oaie.
"Bulzul e facut cu branza de burduf de oaie. E chiar foarte traditional. Exceptional. Sa iau din bulz pentru ca e tot cu oaie, nu?", a mai adaugat ministrul de resort.
Ministrul Agriculturii promite ca in zilele urmatoare va putea fi degustata si shaorma de oaie romaneasca, iar un lant de restaurante va prezenta cateva meniuri care se bazeaza exclusiv pe carnea provenita de la mioritele noastre.