"În calitate de șef de stat reprezentând Croația la summitul NATO, voi contesta includerea Suediei și Finalndei, dacă summitul se va desfășura la acest nivel", le-a declarat Milanović reporterilor, potrivit Rador.

Citeste si: Rusia avertizează o țară din NATO. "Poate fi o sursă de ameninţare pentru noi"

Totuşi, nu este clar dacă Milanović va fi consultat în această chestiune și a recunoscut că nu este sigur că îl poate convinge pe ambasadorul croat în funcţie, Mario Nobilo.

Șeful statului croat a dat însă asigurări că va face tot posibilul pentru a împiedica susținerea de către țara sa a intrării celor două state în NATO, adăugând că "voi vâna sufletele păcătoase ale fiecărui deputat care votează precum diavolul".

Președintele Croației, acuzat că s-a aliniat cu Kremlinul în plină ofensivă militară asupra Ucrainei 

Prim-ministrul Andrej Plenkovic, care deține ponderea executivă în Croația, l-a acuzat pe Milanović că s-a aliniat cu Kremlinul în plină ofensivă militară asupra Ucrainei și a declarat că "poziția împotriva extinderii NATO este pro-rusă" și "este o catastrofă, foarte dăunătoare Croației".

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Este de aşteptat ca Parlamentul croat, al cărui partid conservator de guvernământ HDZ are doar o mică majoritate, să susțină moțiunea Suediei și Finlandei.

Citeste si: Rusia avertizează o țară din NATO. "Poate fi o sursă de ameninţare pentru noi"

Singurul obstacol ar putea fi dreptul de veto al președintelui însuși la summit. Conform Constituției croate, președintele este comandantul suprem al armatei croate și are un cuvânt de spus în politica externă.

În timp ce prim-ministrul Andrej Plenković reprezintă în mod regulat Croația la summiturile UE, președintele Milanović poate și a reprezentat Croația în astfel de ocazii.

Extinderea NATO spre est, o "aventură foarte periculoasă"

Discursul președintelui croat, care consideră că extinderea NATO spre est este o "aventură foarte periculoasă", este bine primit de populație.

Milanovic consideră că, având în vedere că există mai multe țări în zonă care se află într-o "situație teribilă", de exemplu Bulgaria și România nu pot intra în spațiul Schengen, Macedonia de Nord și Albania nu pot începe negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană, iar Kosovo nu poate fi recunoscut, "nu se poate ca Finlanda să se alăture NATO peste noapte".

Citeste si: Oraș din Lugansk, încercuit complet de trupele ruse

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În acest sens, el a subliniat că Zagrebul doar cere capitalelor Helsinki și Stockholm "să spună americanilor să rezolve asta", potrivit Hotnews.

"Pentru mine, este o chestiune de interes național vital al statului, națiunii și poporului croat ca Bosnia și Herțegovina să fie un stat funcțional", a mai spus Milanovic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si