Președintele Finlandei, surprins de "calmul" lui Putin când i-a transmis decizia privind aderarea la NATO
Președintele finlandez Sauli Niinisto spune că președintele rus Vladimir Putin a răspuns extrem de „calm” atunci când i-a spus că Finlanda va solicita aderarea la NATO, informează Sky News.
Președintele Finlandei a remarcat calmul și răceala lui Vladimir Putin din convorbirea prin video-conferință pe care au avut-o zilele trecute. „În totalitate, discuția a fost foarte bună”, a spus Niinisto la o emisiune TV de duminică.
„Spun calm și rece, nu a repetat acele amenințări pe care le-a făcut mai devreme, când oamenii lui spuneau că, dacă Finlanda se alătură – asta înseamnă un fel de pas contrar, pas militar, orice ar însemna asta – dar nu
"Aceasta este o zi istorică. Începe o nouă eră", a spus Niinisto la o conferință de presă comună duminică, înainte de apariția în talk show. Putin cu doar o zi mai devreme avertizase Finlanda că relațiile ar putea fi „afectate negativ” dacă Niinisto înaintează cererea de aderare la NATO.
„Am vrut doar să confirm că acum situația s-a schimbat”, a spus Niinisto despre apelul telefonic, potrivit Sky News. "Vom aplica calitatea de membru și, în același timp, el a confirmat că crede că este o greșeală".
"Nu vă amenințăm", i-a precizat președintele Finlndei lui Putin. „Până acum se pare că nu există probleme imediate”, a adăugat el.
Oficial rus: Aderarea Finlandei și Suediei la NATO, o "gravă eroare"
Candidaturile Suediei şi Finlandei la NATO, ca reacţie la ofensiva rusă în Ucraina, constituie o "gravă eroare", ce va avea consecinţe, iar aderarea lor la Alianţă nu le va consolida securitatea, a declarat luni ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.
"Este o gravă eroare suplimentară ale cărei consecinţe vor fi considerabile", a apreciat Riabkov, citat de Interfax.
Răspunsul Rusiei după schimbarea configuraţiei generale a NATO, "va depinde de consecinţele practice ale aderării" celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică, a afirmat ministrul rus adjunct de externe, remarcând că Suedia şi Finlanda "nu ar trebui să-şi
facă iluzii că Rusia se va resemna pur şi simplu" cu această nouă situaţie.
"Pentru noi este clar că securitatea Suediei şi Finlandei nu va ieşi întărită din această decizie", a spus Riabkov, afirmând că "nivelul tensiunii militare va creşte, iar situaţia în acest domeniu va fi mai puţin previzibilă".
Finlanda, neutră timp de 80 de ani
Finlanda, care timp de opt decenii s-a poziţionat ca ţară neutră, are circa 1.300 km de frontieră comună cu Rusia.
Moscova a invocat, între alte motive, pentru a-şi justifica atacul împoriva Ucrainei apropierea acesteia de NATO şi sprijinul politic, diplomatic şi militar al Alianţei pentru Kiev. Puterea rusă voia astfel să-i îndepărteze pe occidentali de graniţele ruse.
Se aşteaptă ca guvernul suedez să anunţe oficial luni, după o dezbatere în parlament, decizia sa de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.