Președintele Franței, Emmanuel Macron, se teme de o "capitulare" a Ucrainei

Președintele francez, Emmanuel Macron, avertizează împotriva unei păci care ar echivala cu o "capitulare" a Ucrainei.

Președintele francez, Emmanuel Macron, nu este sigur dacă Vladimir Putin, este "sincer pregătit" pentru o încetare de durată a focului. Declarațiile liderului de la Paris apar într-un interviu pentru Financial Times publicat vineri.

Citește și: CTP: "Trump vrea să împartă țările Europei la bucată cu Putin. Singura șansă a României este..."

"O pace care este o capitulare reprezintă o veste proastă pentru toată lumea", i-a atras atenția Emmanuel Macron președintelui american, Donald Trump, care intenționează să angajeze negocieri direct cu omologul său rus Vladimir Putin.

"Singura întrebare în prezent este dacă președintele Putin este dispus în mod sincer, durabil, sustenabil, să înceteze focul pe această bază?", a insistat șeful statului francez.

Emmanuel Macron a mai subliniat, potrivit Agerpres, că doar Ucraina ar putea negocia cu Rusia în chestiuni legate de suveranitatea și integritatea sa teritorială.

Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski

Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski

(sursa foto: Facebook)

Fostul consilier al lui Trump: "A capitulat în fața lui Putin"

John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, consideră că declarațiile lui Trump despre potențialele pierderi ale Ucrainei înainte de începerea negocierilor cu Rusia înseamnă că Trump „s-a predat efectiv lui Putin”. 

John Bolton a subliniat că "este de neconceput să permitem Rusiei să atace suveranitatea Ucrainei, să recruteze inamici precum Coreea de Nord pentru a-i ajuta în lupta lor și apoi să-i vândă pe ucraineni, acceptând pierderea teritoriului lor și garanțiile de securitate sau apartenența la NATO”.

"Făcând aceste concesii și altele înainte de începerea negocierilor, Trump s-a predat efectiv lui Putin cu privire la Ucraina”, a spus el, potrivit presei de la Kiev.

John Bolton a avertizat de multe ori că Trump va favoriza Rusia în negocierile dintre președintele ucrainean Volodimir Zelenski și liderul Kremlinului Vladimir Putin.

"Cu toții avem motive de îngrijorare"

Emil Hurezeanu, ministrul de Externe al României consideră că există mari motive de îngrijorare după discuția telefonică dintre Trump și Putin.

"Întreaga lume are motive de îngrijorare, actuala ordine mondială a mai fost pusă la încercare, dar a rezistat şi o poate face în continuare, consideră oficialul român. Deşi se afirmă că nici la Munchen nu s-au făcut atâtea concesiuni ca cele presupuse că vor urma după discuţia dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, situaţia ar putea fi echilibrată, „deoarece există niveluri diferite de implicare între state, dar şi în administraţia americană”, apreciază Emil Hurezeanu.

Președintele francez Emmanuel Macron consideră necesar ca europenii să fie la masa negocierilor privind o viitoare arhitectură de securitate a continentului.

"Revine comunității internaționale, cu un rol specific europenilor, să discute despre garanțiile de securitate și, mai larg, despre regulile de securitate pentru întreaga regiune. Acolo, avem un rol de jucat", a subliniat el.

Ucraina, în fața unor pierderi teritoriale

Miercuri, noul secretar american al Apărării, Pete Hegseth, a apreciat ca 'nerealist' obiectivul ca Ucraina să revină la granițele din 2014.

Rusia, care a anexat deja Peninsula Crimeea în 2014, revendică cinci regiuni ocupate în grade diferite de la începutul ofensivei sale în Ucraina în februarie 2022.


Autor
Îți Recomandăm Și...