VIDEO Președintele interimar Ilie Bolojan, la summit-ul de la Paris dedicat războiului din Ucraina. "Menținem sancțiunile împotriva Rusiei"

Președintele interimar Ilie Bolojan a participat, joi, la reuniunea șefilor de stat și de guvern din "Coaliția voinței" privind securitatea în Ucraina, care a avut loc la Paris, la Palatul Elysee. Nu au participat doar lideri europeni, ci și din Canada și Turcia.

Președintele Ilie Bolojan, declarații după summit-ul de la Paris

Președintele interimar Ilie Bolojan a făcut declarații după finalizarea summit-ului de la Paris. El a precizat că teoria Rusiei potrivit căreia "unii vor pace, iar alții război" a fost infirmată de fapte.

"Primul punct discutat a fost acordul de încetare al focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile.

Țările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest armistițiu să fie extins nu doar la navigația pe Marea Neagră, ci și terestru, cât și aerian. Din păcate, nu s a ajuns la un astfel de acord. Așa cum se vede, atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiții și practic teoria că unii vor pace și alții vor război a fost infirmată prin ceea ce s a întâmplat în aceste negocieri.
Din acest punct de vedere țările prezente au convenit să susțină în continuare sprijinul pentru Ucraina și întărirea flancului estic".

Șefii de state și guverne prezenți la Paris a susținut că e necesară o acțiune coordonată împreună cu Statele Unite ale Americii, a precizat Ilie Bolojan.

"În ceea ce privește partea de monitorizare privind acest armistițiu de 30 de zile la care s a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a opera în vederea monitorizării respectării acestei înțelegeri.

În acest sens, întrucât înțelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România pentru că avem investiții importante și pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, portul Constanța fiind cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru și prin infrastructura pe care o are- radare, drone, poliția aeriană, dar și colaborarea cu Turcia și Bulgaria pe partea de terminare, vom colabora în așa fel încât acest acord să fie respectat- pentru că o zonă sigură la Marea Neagră care garantează navigația
pentru toate navele este un lucru bun pentru comerțul și pentru dezvoltarea în această zonă.

Așa cum v-am spus, un punct important a fost asigurarea sprijinului în continuare pentru Ucraina și pentru întărirea flancului estic. România are un interes strategic să susțină în continuare Ucraina pentru că, fără o astfel de susținere, există riscul de cădere a frontului. Practic, ucrainienii prin ceea ce fac apărându-și cetățenii și teritoriul, țin pericolul la distanță.

Orice fel de situație în care Ucraina are cădea, ar însemna complicații importante și o înaintare înspre zona de vest pe care nimeni nu și-o dorește, nici Europa, nici România. În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare și se va colabora pentru întărirea flancului estic".

UPDATE. Starmer spune că Rusia „se joacă” și sugerează că este nevoie de mai multe sancțiuni împoriva Kremlin.

În comentariile sale, Starmer a spus că a fost o întâlnire „foarte constructivă”.

"Era clar că Rusia încearcă să întârzie [pacea], face jocuri și trebuie să fim absolut clari în acest sens", spune premierul UK.

Liderii au fost de acord că era nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina „pentru a se asigura că Ucraina se află în cea mai puternică poziție posibilă, atât acum, cât și în cadrul negocierilor ulterioare”.

UPDATE. Keir Starmer: Nu e momentul pentru ridicarea sancțiunilor pentru Rusia

Premierul Marii Britanii, Keir Starmer a precizat, după summit-ul de la Paris, că nu este momentul pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Volodimir Zelenski a adăugat că este important ca statele din Alianța voinșei să aibă o „voce comună” și să „împingă Rusia” în spate.

"Toată lumea a înțeles că Rusia nu dorește niciun fel de pace”,, a precizat Zelenski. El spune că se va lucra în continuare cu privire la garanțiile de securitate pentru Ucraina „în cele mai apropiate săptămâni și zile”. 

Summit Paris, varianta restrânsă

Summit Paris, varianta restrânsă

(sursa foto: X.com/Keir Starmer)

UPDATE Preşedintele interimar Ilie Bolojan a ajuns la Palatul Elysee, fiind întâmpinat de către preşedintele francez, Emmanuel Macron.

Știrea inițială. Președintele Ilie Bolojan este așteptat la summit-ul de la Paris, potrivit agendei publicate de Presidency.ro, începând cu ora 10:25 (ora României).

Citește și: "Rusia va bate la porțile României". Avertismentul lui Ben Hodges, fost comandant al trupelor americane din Europa

Din așa-numita „Coalition of the willing” nu fac parte doar țări membre UE, ci și Canada sau Norvegia.

Săptămâna trecută, după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, președintele interimar Ilie Bolojan a fost întrebat care este principalul scop al Summitului de la Paris și ce progrese s-ar putea înregistra.

România nu va trimite trupe în Ucraina

"Cel puțin în perioada următoare, vor continua discuțiile legate de acest plan pe care Europa îl susține pentru a-și consolida apărarea, inclusiv pentru a susține ca, după încetarea focului în Ucraina, la care sperăm să se ajungă cât mai repede, să existe niște condiții asiguratorii, pentru a avea o securitate care să fie asigurată pentru Ucraina", a declarat Ilie Bolojan pe 20 martie.

Potrivit șefului statului, și România, chiar dacă nu va trimite trupe în Ucraina, va participa la aceste discuții, atât cele tehnice, care țin de zona militară.

"Aceste aspecte care țin de planificări, de strategii, și care tranzitează, de exemplu, în România, au nevoie de datele respective, pentru ca Statul Major să fie informat cu ceea ce se are în vedere. Și vom participa la aceste discuții, așa am convenit și asta este poziția noastră", a precizat președintele României.

Ilie Bolojan a participat pe 15 martie la reuniunea în format de videoconferință convocată de premierul britanic, Keir Starmer, unde a subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina și pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile și corecte.

''Coordonarea noastră strânsă în acest proces rămâne esențială. Am subliniat angajamentul României de a continua sprijinul pentru Ucraina și pentru eforturile de asigurare a unei păci durabile și corecte. O încetare necondiționată a focului este un prim pas către acest obiectiv, iar Ucraina trebuie să fie de acord cu aceasta'', scria Ilie Bolojan, pe platforma X, după reuniune.

Europa se aliază împotriva pericolului din Rusia

Eforturile europene de a pune la punct aranjamente de securitate pentru Ucraina trec de la trimiterea de trupe la soluţii alternative, deoarece se confruntă cu constrângeri politice şi logistice, dar şi cu perspectiva ca Rusia şi Statele Unite să se opună planurilor lor, au declarat oficiali citaţi de Reuters.

Franţa, care a lucrat îndeaproape cu Marea Britanie pentru a veni cu opţiuni, va găzdui joi lideri şi delegaţii din aproximativ 30 de ţări, parte a ceea ce a devenit o „coaliţie a voluntarilor” (coalition of willing) pentru a încerca să concretizeze unele idei, conform Reuters.

Oficialii au declarat că discuţiile de la reuniunea de la Paris din această săptămână se vor concentra pe o serie de probleme, cum ar fi modul de consolidare militară a Ucrainei pentru a descuraja viitoare atacuri ruse şi modul de monitorizare a armistiţiului limitat la obiectivele maritime şi infrastructura energetică, aşa cum s-a convenit la discuţiile conduse de SUA în această săptămână în Arabia Saudită.


Autor
Îți Recomandăm Și...