Close sidebar
Close sidebar

Presedintele Iohannis a promulgat legea care majoreaza cu 75% indemnizatiile invalizilor, veteranilor si a vaduvelor de razboi

Presedintele Iohannis a promulgat legea care majoreaza cu 75% indemnizatiile invalizilor, veteranilor si a vaduvelor de razboi. Potrivit proiectului de ordonanta, indemnizatia invalizilor de razboi ajunge astfel la 259 de lei, pentru gradul I de invaliditate, veteranii de razboi vor primi 161 de lei, lunar iar vaduvele de razboi tot 161 de lei.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

seful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 92/2016 pentru modificarea art. 1 din Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi si pentru stabilirea unor masuri privind drepturile prevazute la art. 11 din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi.

„Drepturile banesti acordate in temeiul Legii nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, cu modificarile si completarile ulterioare, al Legii nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si al Legii nr. 49/1999 privind pensiile IOVR, cu modificarile si completarile ulterioare, si platite prin casele de pensii/casele de pensii sectoriale nu se au in vedere la acordarea indemnizatiei sociale pentru pensionari reglementata de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.

6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobata prin Legea nr. 196/2009, cu modificarile ulterioare”, prevede legea.

Citeste si: Declarațiile vecinilor despre Cătălina Matei, secretara-șefă de la UMF care și-a pus capăt zilelor: „Venea așa foarte abătută”. De ce ar fi recurs femeia în vârstă de 43 de ani la gestul extrem- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: Alimentele și băuturile bogate în flavonoide pot reduce cu o treime riscul de demență. Cât de des ar trebui consumate- antena3.ro

Potrivit actului normativ, prevederile se aplica incepand cu data de intai a lunii urmatoare celei in care intra in vigoare legea de aprobare a OUG.

Prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92/2016, indemnizatiile invalizilor de razboi se majoreaza de la 148 la 259 de lei lunar, pentru marii mutilati si cei incadrati in gradul I de invaliditate – de la 132 la 231 de lei, pentru cei incadrati in gradul II de invaliditate – de la 112 lei la 196 de lei lunar, pentru cei incadrati in gradul III de invaliditate, veteranilor de razboi si vaduvelor

de razboi daca nu s-au recasatorit de la 92 la 161 de lei lunar.

„Apreciem ca modificarea cuantumului acestor drepturi constituie o necesara compensatie a sacrificiului facut de beneficiari in timpul razboiului si ulterior pentru societate”, se arata in expunerea de motive a actului normativ. Pentru MApN si MAI fondurile necesare punerii in aplicare a proiectului de act normativ se asigura cu incadrarea in bugetele anuale, aprobate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI