Pensii 2024. Noua lege a pensiilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, printr-un decret publicat de Administrația prezidențială.

Citește și: Pensiile speciale ale parlamentarilor revin în forță! “Privilegiul odată acordat rămâne pe viață”

Pensii 2024. Conform site-ului presidency.ro, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 29 noiembrie 2023, un Decret pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii (PL-x 727/15.11.2023).

Forma finală a legii pensiilor, după modificările aduse în Guvern, Senat și Camera Deputaților, poate fi văzută aici.

Noua lege a pensiilor a trecut în procedură de urgență prin Executiv și Parlament, fiind adoptată cu mici modificări în timp record.

Noua lege a pensiilor, presiune uriașă pe bugetul de stat în 2024

Proiectul de lege care a generat un scandal monstru în coaliția de guvernare din cauza sustenabilității financiare aduce două majorări de pensii în 2024- indexarea tuturor pensiilor cu 13,8% de la 1 ianuarie 2024 și o recalculare generală de la 1 septembrie, prin care se promite o majorare diferențiată a pensiilor (între 0 și 80%).

Înainte de adoptarea în Guvern, ministerul liberal de Finanțe a avertizat, într-un document transmis Ministerului Muncii, că nu vor fi bani pentru a plăti pensiile majorate începând cu 2024, iar singura condiție ar fi "creșterea taxării mediului de afaceri și a populației".

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat imediat promițând că nu vor exista majorări de taxe și impozite anul viitor, iar soluția de finanțare agreată de liderii PNL și PSD a fost reducerea evaziunii fiscale.

Ce modificări aduce noua lege a pensiilor de la 1 ianuarie 2024

Noua lege a pensiilor prevede, la art. 167, că va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepţia art.

46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.

Prevederile menționate care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024 sunt următoarele:

1) În anul 2024, valoarea punctului de pensie prevăzută pentru anul 2023, respectiv de 1785 lei, se majorează cu 13,8% și este de 2032 lei;
2) Deciziile emise de casele teritoriale de pensii pot fi contestate, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă. Deciziile necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.
3) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
4) În aplicarea prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicării acesteia în Monitorul Oficial al României, Partea I, se emit norme metodologice, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
5) Se abrogă de la 1 ianuarie 2024 Hotărârea Guvernului nr. 257/2011 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 214 din 28 martie 2011, cu modificările și completările ulterioare.

legea pensiilor 2024

Valoarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2024 este de 2032 lei

Noua lege a pensiilor- crește vârsta de pensionare a femeilor

Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.

Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).

Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).

Legea pensiilor în forma ajunsă la promulgare

Cum se vor majora pensiile începând din 2025 

Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut.

În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si