Close sidebar
Close sidebar

Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în iunie

Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în luna iunie, în cazul în care condiţiile epidemiologice vor fi favorabile, invitaţia fiindu-i lansată de preşedintele Republicii Estonia, Kersti Kaljulaid, cu ocazia unei convorbiri în format videoconferinţă, la aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

Alina Raducu,

Preşedintele Iohannis ar putea face o vizită de stat în Republica Estonia în iunie

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Subiectele discutate în videoconferință au fost cooperarea bilaterală, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări. La solicitarea părţii estone, preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a făcut-o la Chişinău, la finalul anului trecut.

Klaus Iohannis a avut o convorbire în format videoconferință cu Președintele Republicii Estonia. Ce subiecte s-au discutat?

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut o convorbire, în format videoconferinţă, cu Preşedintele Republicii Estonia, doamna Kersti Kaljulaid, în contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, la data de 26 februarie 2021.

În cadrul convorbirii au fost abordate subiecte din sfera cooperării bilaterale, gestionarea pandemiei de COVID-19, cooperarea cu ţările din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, precum şi Iniţiativa celor Trei Mări. În contextul aniversării a 100 de ani de relaţii diplomatice, Preşedintele României a salutat nivelul excelent al relaţiilor bilaterale, bazate pe valori şi interese comune. Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat dialogul intensificat şi cooperarea aprofundată dintre cele două ţări, atât în plan bilateral şi european, cât şi în cadrul formatelor de cooperare regională şi internaţională”, anunță
Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele a menționat nevoia de a consolida cooperarea bilaterală în sfera economică, în privința asigurării tranziţiei la economia şi societatea digitale, precum şi în combaterea efectelor schimbărilor climatice.

Citeste si: Angela Merkel, anunț de ultimă oră despre pașapoartele digitale pentru vaccinare

Cum s-au sfătuit cei doi lideri în contextul pandemiei de COVID-19? 

Cei doi şefi de stat s-au informat reciproc cu privire la măsurile naţionale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 şi la stadiul procesului de vaccinare.

În privinţa Vecinătăţii Estice, Preşedintele României a accentuat necesitatea unui angajament politic mai puternic faţă de statele din Parteneriatul Estic, în special cele asociate Uniunii Europene, precum şi a unei atenţii mai mari acordate soluţionării conflictelor prelungite din regiune.

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

La solicitarea părţii estone, Preşedintele României a informat în legătură cu vizita pe care a efectuat-o la Chişinău la finalul anului trecut, prilej cu care a transmis un mesaj puternic de susţinere pentru agenda de reformă a noului preşedinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. În context, Preşedintele Klaus Iohannis a precizat că România a mobilizat un nou pachet de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova, constând în asistenţă de urgenţă pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

În vederea cooperării în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări, Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru succesul Summitului găzduit de Preşedintele Kersti Kaljulaid în toamna anului trecut, într-un context epidemiologic dificil. Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat că Iniţiativa celor Trei Mări oferă, mai mult ca niciodată, o platformă adecvată pentru redresare economică în perioada post-pandemie, bazată pe dezvoltarea conectivităţii.

Citeste si: UE anunță că Marea Britanie şi SUA au interdicţii pentru exportul vaccinurilor anti-COVID-19

Din această perspectivă, Preşedintele României a subliniat că obiectivul principal rămâne implementarea proiectelor strategice de interconectare.

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro

De asemenea, la invitaţia omologului eston, Preşedintele României a acceptat să efectueze o vizită de stat în Republica Estonia în cursul lunii iunie, dacă vor permite condiţiile epidemiologice.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI