UPDATE:  Tăriceanu spune că ALDE nu are propunere de premier, dar are "toată deschiderea de a discuta cu partidele găsirea unei soluţii de agregare a unei majorităţi

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, joi după-amiază, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea pe care o reprezintă nu are o propunere pentru funcţia de premier, dar este deschisă la discuţii cu celelalte partide astfel încât să se ajungă la "o soluţie de stabilitate”.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că în mod "foarte clar” nu este de acord cu organizarea de alegri anticipate şi că susţine găsirea unei soluţii "care să dea un guvern până la alegerile la termen”. 

"Aş rezuma în două puncte poziţia ALDE. De la bun început i-am spus preşedintelui că nu suntem în favoarea alegerilor anticipate din două considerente: cel legat de ordin procedural, constituţional.(...) Consecinţele pe care le produce derularea procedurii de alegeri anticipate creează un imens blocaj administrativ, economic", a afirmat liderul ALDE, după consultările de la Cotroceni.

Tăriceanu a spus că "economia de timp la care se ajunge este un nesemnificativă în final”, deci pentru alegeri anticipate s-ar face "o tevatură uriaşă pentru un câştig care nu este semnificativ”.

UPDATE: Barna, după consultări: Am solicitat ca USR să facă efectiv parte din propunerile de guvern care s-ar realiza în cazul în care nu avem anticipate/ Am făcut şi propunere de premier, nu este nicio surpriză, propunerea de premier a alianţei USR-PLUS este Da

Liderul USR, Dan Barna, a declarat, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a solicitat ca USR să facă parte efectiv din propunerile de guvern, în care în care nu vor avea loc alegeri anticipate. "Am făcut şi propunere de premier, nu este nicio surpriză, propunerea de premier a alianţei USR-PLUS este Dacian Cioloş", a adăugat el.

"Am făcut şi propunere de premier, nu este nicio surpriză, propunerea de premier a alianţei USR-PLUS este Dacian Cioloş", a subliniat el.

"Vom susţine scenariul alegerilor anticipate. Vom vota împotriva învestirii, ne vom asigura că următorul guvern nu va avea susţinere în Parlament astfel încât să facem următorul pas, cel de-al doilea pentru anticipate. I-am făcut şi două cereri foarte clare pentru scenariul de care a vorbit preşedintele şi aseară în declaraţie şi astăzi în cursul întâlnirii, scenariul în care majoritatea toxică din Parlament blochează proiectul anticipatelor. Dacă acest proiect nu se va realiza, i-am solicitat preşedintelui ca, indiferent de premierul pe care îl va desemna, să se asigure că acesta va avea în programul de guvernare asumat ca punctul unu alegerea primarilor în două tururi, ordonanţă de urgenţă prin care să revenim la alegerea primarilor în două tururi", a spus Dan Barna, după consultările de la Cotroceni.

UPDATE: Orban, după consultări: Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, după consultările de la Cotroceni, că în societate există sprijin pentru alegeri anticipate şi crede că se poate atinge acest obiectiv, care este inclus şi în acordul cu USR. "Începând de săptămâna viitoare vom avea un dialog cu toţi partenerii care au fost alături de noi şi care sunt alături de noi pentru a stabili o strategie comună de declanşare a alegerilor anticipate", a spus el. Orban a menţionat că PNL este în "război total" cu PSD, dar şi că nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament.

"Sunt mulţumit de echipa guvernamentală, au avut realizări spectaculoase.

Din punctul meu de vedere putem continua în aceeaşi formulă. Luni avem BPN, luăm decizia privind componenţa guvernului şi programul de guvernare", a afirmat Ludovic Orban, joi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a spus că au discutat despre situaţia în care ne găsim astăzi, reiterând că propunerea PNL pentru funcţia de premier este el.

"Constituţia e foarte limpede, preşedintele are atributul constituţional de a propune premierul. Nu e niciun partid care să deţină majoritatea absolută din Parlament. Preşedintele decide persoana candidatului pentru funcţia de prim-ministru. Am studiat prevederile regulamentare", a mai spus Orban.

Imediat după PNL, Iohannis se va întâlni cu reprezentanţii PSD, care, împreună cu Pro România, îl propun pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier. Preşedintele ar putea face joi seară anunţul privind numele prim-ministrului desemnat.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, de la ora 12.00, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, pentru consultări, cu reprezentanţii PNL

Propunerea acestora de premier este Ludovic Orban. Anterior, liberalii se reunesc într-o şedinţă care are loc la sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Miercuri seară, premierul demis, Ludovic Orban, a afirmat din nou că PNL nu va vota învestirea niciunui nou Guvern, având ca scop grăbirea procedurilor pentru respingerea a două guverne în 60 de zile, în vederea declanşării alegerilor anticipate.

De la ora 12.45, Klaus Iohannis se întâlneşte cu reprezentanţii PSD. Aceştia, împreună cu Pro România (Grupul Pro Europa), programat la consultări la ora 16.30, îl vor propune pe Remus Pricopie pentru funcţia de premier.

Citeste si: Arma secretă a lui Ludovic Orban: Obiectivul nostru clar sunt anticipatele; vom purta negocieri cu toate partidele, cu excepția PSD

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Miercuri seară, Marcel Ciolacu, liderul PSD, a afirmat că este posibil să prezinte preşedintelui şi lista cu 233 de semături care să demonstreze că cele două formaţiuni deţin majoritatea necesară pentru învestirea unui guvern condus de Pricopie.

Ciolacu a afirmat că o eventuală nominalizare a lui Ludovic Orban, după ce tocmai a fost demis, ar fi neconstituţională, lăsând să se înţeleagă că-şi va folosi calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a face o sesizare în acest sens la Curtea Constituţională. 

”Eu nu ştiu cât este de constituţională o propunere a lui Ludovic Orban. Există suspiciuni de neconstituţionalitate ca preşedintele să desemneze tot pe domnul Orban premier.(....) Am aceste atribute conferite de lege, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, să fac anumite sesizări, anumite conflicte de natură constituţională, Curţii Constituţonale. Nimeni nu poate să intre la un vot, până nu lămurim dacă lucrurile sunt legale sau nu”,  a afirmat Ciolacu, la Digi 24.

De la 13.30, sunt aşteptaţi la consultări reprezentanţii USR. Liderul Dan Barna a precizat că  USR îşi doreşte alegeri anticipate şi nu va vota învestirea unui nou guvern.

În schimb, dacă nu se întruneşte majoritate pentru declanşarea alegerilor anticipate, Barna a afirmat că susţine un guvern care ar avea mandatul de a emite o OUG pentru alegerea primarilor în două tururi.

”La consultările de la Cotroceni, delegaţia USR îi va comunica şefului statului faptul că Alianţa USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniştri, la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, a scris, miercuri seară, pe Facebook, Dan Barna.

Delegaţia USR va fi formată din Dan Barna, Cătălin Drulă, Cristina Prună, Stelian Ion şi Ionuţ Moşteanu.

De la 14.15, sunt programaţi la consultări reprezentanţii UDMR, care, deşi au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, au anunţat că nu doresc să formeze o nouă majoritate.

”Nu vrem să formăm o nouă majoritate în Parlament.(...) Nu vom avea o propunere de premier, vom aştepta pe cine va propune preşedintele pentru această funcţie”, a transmis, miercuri, Kelemen Hunor.

Partidul Mişcarea Populară va merge la consultările de la Cotroceni la ora 15.00. Eugen Tomac a afirmat că, în loc de două tururi pentru alegerea primarilor, România intră în al doilea an de criză.

Citeste si: Dan Barna, decizie de ultimă oră

”Nu-i înţeleg deloc pe cei care împing ţara din nou în criză politică, fără a se gândi la consecinţă”, a transmis Tomac, care precizează că doar alegerea primarilor în două tururi poate trimite PSD în opoziţie în mod real.

Liderul PMP consideră că partidele antiPSD ”sunt obligate să meargă cu candidaţi comuni peste tot”, altfel nu au nicio scuză.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În legătură cu mandatul cu care se prezintă la consultări, Tomac nu a făcut precizări.

De la 15.45 se vor afla la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii ALDE. În cursul zilei, aceştia se vor reuni în şedinţă pentru a decide mandatul cu care se vor prezenta la Cotroceni. Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, miercuri, la Antena 3, că nu exclude ca ALDE să meargă la consultările de la Cotroceni cu o propunere de premier.

De la 16.30, sunt programaţi la discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis reprezentanţii Pro România, care-l susţin pe Remus Pricopie.

”Ca să scăpăm de gelozii şi de rivalităţi politice, pe care le avem(...) venim cu o persoană, un om care nu e nici în echipa lui Dragnea, nici ciumă roşie, nici vorbă de aşa ceva. Dacă avem majoritate, lucru care se va dovedi, sper să mergem cu 233 de semnături”, a spus, miercuri, Victor Ponta, într-o declaraţie de presă comună cu Marcel Ciolacu.

De la 17.15, Iohannis se va întâlni cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale şi, cel mai probabil, joi seară va anunţa propunerea de premier.

Guvernul Orban a fost demis miercuri ca urmare a adoptării moţiunii de cenzură iniţiate de PSD, cu 261 de voturi ”pentru”.

Conform legii fundamentale, după căderea Guvernului, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Citeste si: Guvernul Orban a fost demis! Mesajul presedintelui Klaus Iohannis pentru romani

Articolul 89 din Constituţie prevede că după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Astfel se va deschide calea alegerilor parlamentare anticipate, dorite atât de preşedinte, cât şi de PNL.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si