Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) peste exact o săptămână, mai precis joi 19 septembrie, potrivit presidency.ro.

Pe ordinea de zi a şedinţei sunt subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale şi nejustificate a Federaţiei Ruse şi implicaţiile pentru România.

Un alt subiect supus dezbaterii va fi legat de oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.

În acest sens, este evocată "asigurarea ireversibilităţii parcursului european" al ţării vecine. Recent, Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Chișinău, cu președintele Moldovei, Maia Sandu:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rusia amenință pe față România. „Moscova ar putea bombarda ținte militare”. Ce țări mai sunt în vizorul Kremlinului- wowbiz.ro

Membrii CSAT vor discuta, pe 19 septembrie, despre Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, dar şi de Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025- 2034. 

Alertă legată de dronele rusești la granițele României

Fragmente ale unei drone de origine rusească au fost găsite în apropiere de Periprava, în județul Tulcea, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Specialiștii caută de asemenea, în continuare,  în apropierea localității Caraorman, alte fragmente unde a fost semnalată o altă posibilă zonă de impact.

„Echipe din MApN, în cooperare cu specialiști din Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne, au cercetat proximitatea localității Periprava, judetul Tulcea, de unde au ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.

În noaptea de sâmbătă spre duminică un grup de drone de atac Shahed rusești a violat spațiul aerian al României, ce a făcut ca autoritățile române să emită un mesaj RO Alert pentru județele Tulcea și Constanța.

Informația că dronele au încălcat spațiul aerian al României a venit mai întâi dinspre Ucraina.

„Un grup de drone de atac a violat spațiul aerian al României”, au transmis pe Telegram, la ora 02:49, forțele aeriene ucrainene.

„Un vehicul aerian fără pilot este deasupra teritoriului românesc în zona Sabangia”, se spune într-un alt mesaj venit după zece minute, făcând referire la localitatea Sabangia de pe malul lacului Razem, aflat la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina.

„Drona a părăsit teritoriul României, a zburat prin Vilkovo (localitate aflată peste Dunăre de Periprava” și continuă să meargă peste apele de coastă ale Golfului Odesa”, au mai spus forțele aeriene ucrainene într-un mesaj postat la ora 03:41.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si