Președintele României a transmis miercuri, 18 mai 2022, un mesaj în cadrul conferinței Romanian Business Leaders Summit, mesaj prezentat de consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.

Citeste si: Legea offshore, adoptată în Parlament. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat când vor intra primele gaze din Marea Neagră în sistemul energetic

Klaus Iohannis consideră că perioada pe care o traversăm se află încă sub semnul incertitudinii şi aduce noi provocări de ordin economic şi social, inclusiv la nivel european.

Citeste si: Creștere economică peste așteptări în primul trimestru din 2022. Ce spun economiștii

"Este încurajatoare creșterea economică de pe trimestrul I al anului, peste așteptări în raport cu prognozele. Știm însă că deficitele externe continuă să se adâncească, iar datoria publică va fi afectată de avansul semnificativ al dobânzilor. Totodată, dinamica ascendentă a inflației, care s-a apropiat de 14%, necesită un management extrem de riguros și prudent din partea autorităților de resort, în direcția stabilității monetare și a echilibrelor macroeconomice, absolut necesare", a transmis șeful statului, potrivit Presidency.ro .

Klaus Iohannis: Am încredere în pachetul de măsuri economice şi sociale anunţat de Guvern 

Potrivit preşedintelui, pandemia, criza energetică şi războiul din Ucraina au determinat şi o reevaluare a direcţiei şi viziunii de alocare a resurselor, de la un orizont pe termen scurt la perspective sustenabile pe termen mediu şi lung.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Soluţia sustenabilă vizează mobilizarea masivă a investiţiilor din fonduri europene şi resurse naţionale. Astfel, provocarea esenţială constă în implementarea accelerată a investiţiilor, la standarde de calitate şi cu efecte de antrenare pe termen lung. Numai aşa putem simţi beneficiile unei politici pro-investiţii, deja asumată de Guvern prin prevederile bugetare de aproape 7% din PIB pentru investiţii.

Trebuie să investim pentru ca economia naţională să meargă înainte cu motoarele turate", mai spune șeful statului.

Klaus Iohannis are încredere că pachetul de măsuri economice şi sociale, anunţat recent de Guvern, va reuşi să concilieze protecţia categoriilor sociale vulnerabile şi susţinerea pro-activă a mediului de afaceri cu exigenţele de stabilitate financiară şi bugetară.

În acest sens, trebuie să dăm dovadă de realism şi pragmatism şi să ne pregătim, totodată, pentru o nouă „normalitate”, atunci când măsurile de intervenţie îşi vor fi încetat aplicabilitatea. ”, se mai arată în mesajul preşedintelui.

Klaus Iohannis critică dependenţa energetică faţă de Rusia 

Pe fondul crizei energetice resimţite de toate statele membre, mai spune Klaus Iohannis, Uniunea Europeană este în situaţia de a identifica soluţii de avarie şi de a accelera atingerea obiectivului Pactului Verde European.

"În ciuda politicii de susţinere a energiilor regenerabile şi de creştere a ponderii acestora în mixurile energetice ale statelor membre, situaţia actuală a confirmat perpetuarea în timp a unei dependenţe energetice critice faţă de Rusia", spune Iohannis.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Securitatea energetică şi atingerea ţintelor verzi nu reprezintă obiective fără sacrificii, precizează președintele României, ci schimbări şi costuri "pe care merită să ni le asumăm".

"Este însă necesară armonizarea tranziţiei verzi cu obiectivele noastre din domeniul securităţii energetice, pentru valorificarea cât mai bună a resurselor strategice şi a competenţelor de care noi dispunem”, a mai transmis Iohannis.

Mesajul complet al președintelui poate fi văzut aici.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si