Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor. Spune că acest moment dureros nu trebuie uitat: „Autorităţile române au contribuit la bilanţul criminal”
Astăzi este ziua în care se comemorează toate victimele care au fost ucise în perioada Holocaustului romilor.
Astăzi este Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, moment cu care președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj.
Șeful statului spune că trebuie să se vorbească în continuare despre acest eveniment extrem de dureros din istoria umanității. De asemenea, acesta mai spune că orice idee care prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup trebuie să fie rapid combătută.
Klaus Iohannis: „România a făcut progrese importante pentru prevenirea şi combaterea discriminării”
Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor este marcată în fiecare an la data de 2 august. În această zi sunt comemorați cei 500 de mii de romi care au fost uciși cu cruzime în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial de către naziști.
Cu această ocazie, Klaus Iohannis a adus un omagiu romilor. În cadrul mesajului pe care l-a transmis, șeful statului a condamnat autoritățile române de la acea vreme pentru implicarea pe care au avut-o în dezastrul din zilele Holocaustului.
„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ne reafirmăm angajamentul pentru
preţuirea şi apărarea drepturilor fundamentale şi a demnităţii umane.
În Europa, ura şi intoleranţa, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viaţa a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei şi bărbaţi. Autorităţile române din acele vremuri au contribuit, în mod ruşinos, la acest bilanţ criminal, 25.000 de romi fiind deportaţi, iar dintre aceştia 11.000 nu au supravieţuit”, a transmis Iohannis, citat de Agerpres.
Klaus Iohannis mai spune că în ziua de astăzi România şi-a asumat trecutul şi a făcut progrese importante în ceea ce privește combaterea discriminării pe bază de rasă.
„Este esenţial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranţa şi discriminarea faţă de diferite minorităţi.
În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancţiona şi de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup. România a făcut progrese importante pentru prevenirea şi combaterea discriminării, a rasismului, a antisemitismului şi a xenofobiei, prin măsuri legislative menite să încurajeze incluziunea, acceptarea şi egalitatea”, a mai spus președintele.