Astăzi este Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, moment cu care președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj.

Șeful statului spune că trebuie să se vorbească în continuare despre acest eveniment extrem de dureros din istoria umanității. De asemenea, acesta mai spune că orice idee care prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup trebuie să fie rapid combătută.

Citește și: VIDEO Atac masiv pe calea ferată din Franța, înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Trei incendii au izbucnit pe șine, zeci de trenuri anulate. "Sunt distruse"

klaus iohannis, holocaus romi, klaus iohannis mesaj

Klaus Iohannis: „România a făcut progrese importante pentru prevenirea şi combaterea discriminării”

Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor este marcată în fiecare an la data de 2 august. În această zi sunt comemorați cei 500 de mii de romi care au fost uciși cu cruzime în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial de către naziști.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Sindromul capului care explodează, boala misterioasă care afectează tot mai mulți oameni. Ce este și cum se manifestă- antena3.ro

Cu această ocazie, Klaus Iohannis a adus un omagiu romilor. În cadrul mesajului pe care l-a transmis, șeful statului a condamnat autoritățile române de la acea vreme pentru implicarea pe care au avut-o în dezastrul din zilele Holocaustului.

„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ne reafirmăm angajamentul pentru preţuirea şi apărarea drepturilor fundamentale şi a demnităţii umane.

În Europa, ura şi intoleranţa, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viaţa a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei şi bărbaţi.

Autorităţile române din acele vremuri au contribuit, în mod ruşinos, la acest bilanţ criminal, 25.000 de romi fiind deportaţi, iar dintre aceştia 11.000 nu au supravieţuit”, a transmis Iohannis, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis mai spune că în ziua de astăzi România şi-a asumat trecutul şi a făcut progrese importante în ceea ce privește combaterea discriminării pe bază de rasă.  

„Este esenţial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranţa şi discriminarea faţă de diferite minorităţi.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu a vorbit despre discriminările de care a avut parte din copilărie. Cum le-a depășit vedeta? „Cioara a ajuns în vârful pomului și tu ai rămas cărăuș de ziare.”- kfetele.ro

Citeste si: Probleme de sănătate pentru Angela Rusu. Ce a pățit și cum se simte acum artista- radioimpuls.ro

Citeste si: Șoferii care încalcă regulile din Codul Rutier vor fi amendați pe baza imaginilor filmate din elicopter. Ce văd polițiștii pe camere- antena3.ro

În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancţiona şi de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup.

România a făcut progrese importante pentru prevenirea şi combaterea discriminării, a rasismului, a antisemitismului şi a xenofobiei, prin măsuri legislative menite să încurajeze incluziunea, acceptarea şi egalitatea”, a mai spus președintele.

Citește și: Marcel Ciolacu și premierul Ungariei, întâlnire la București. Viktor Orban susține aderarea completă a României la spațiul Schengen

klaus iohannis, holocaus romi, klaus iohannis mesaj


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si