Marți, 7 noiembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea legii cu privire la incriminarea neplății, cu rea-credință, timp de trei luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial, nu doar a celei stabilite în instanță.

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o nouă lege

[Sursa foto: Facebook-Klaus Iohannis]

Ce prevede articolul 378 din Codul Penal?  

Acest act normativ are ca obiect de reglementare modificarea articolului 378 alin.

(1) lit. c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial, în vederea punerii actului normativ în acord cu dispoziţiile Deciziei Curţii Constituţionale nr. 221 din 20 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 09.06.2023.  

Citește și: Vești bune! Cresc alocațiile copiilor de la 1 ianuarie 2024. Ce sumă vor primi în plus?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Articolul 378 din Codul penal, în forma în vigoare prevede că: „(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale; b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege; c) neplata, cu rea-credinţă, timp

de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Închisoarea poate ajunge de la 6 luni până la 3 ani

În această situație, legea care a fost promulgată în această zi, 7 noiembrie 2023, nu va mai face disctincție între cele două situații. De asemenea, neplata pensiei de întreținere, chiar dacă se va stabili pe cale judecătoarească, sau la notar, se va putea sancționa identic.

Potrivit Mediafax, închisoarea este de la 6 luni la 3 ani sau amendă, potrivit Antena3.ro

Românii care nu plătesc pensia de întreținere stabilită de notar riscă să facă închisoare

Românii care nu plătesc pensia de întreținere stabilită de notar riscă să facă închisoare

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Ce se întâmplă cu limitarea plăților cash și comisioanele băncilor, după ședința de urgență de la Guvern. Anunț de ultim moment de la Palatul Victoria

În acest caz, săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a „neplăţii, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si