„Vizita are loc în contextul unei dinamici crescute a contactelor la nivel înalt, după vizita oficială efectuată de preşedintele Katalin Novak la Bucureşti, în septembrie 2022, şi participarea la cel de-al 8-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, găzduit de preşedintele Românei în septembrie 2023”, se arată într-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.



„Este prima vizită la nivel de şef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani şi reprezintă o ocazie pentru a discuta, la acest nivel, despre stadiul relaţiei de Parteneriat Strategic şi despre perspectivele de dezvoltare a acestuia, precum
şi despre modalităţile concrete de aprofundare a dialogului bilateral”
, mai precizează sursa citată.

Ce se va întâmpla în timpul vizitei la Budapesta?

La Budapesta, Klaus Iohannis urmează să arate faptul că Parteneriatul Strategic dintre cele două țări „reprezintă un instrument fundamental, care a vizat structurarea cooperării bilaterale pe baze noi, moderne, pragmatice şi de respect reciproc, în beneficiul tuturor cetăţenilor români şi ungari, indiferent de etnie”. 
„Cadrul oferit de acesta a condus, timp de peste 20 de ani, la rezultate importante în plan economic, prin creşterea şi diversificarea schimburilor comerciale”, arată Administraţia Prezidenţială.

Citește și: Klaus Iohannis, despre războiul din Israel: „Condamn ferm atacurile de astăzi asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieți omenești și răniți”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Președintele României va reitera interesul și deschiderea României, pentru „o cooperare constructivă, pragmatică şi transparentă cu Ungaria”, „ în vederea dezvoltării de proiecte de interes comun şi a obţinerii de rezultate concrete, pe baza şi în spiritul principiilor şi valorilor incluse în documentele fundamentale care definesc parametrii relaţiei bilaterale”

Președintele României, Klaus Iohannis face o vizită în Budapesta.

Președintele României, Klaus Iohannis face o vizită în Budapesta.

[Sursa foto: Facebook Katalin Novak]

Prioritățile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în prim plan 

La Budapesta, cei doi președinți vor analiza situația la nivel regional, european, dar și global. Acestea lucruri vor fi analizate prin prisma războiului declanșat de către Rusia, împotriva Ucrainei. 

Referitor la agenda europeană, în prim plan vor fi prioritățile Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, pe care Ungaria o va deţine în a doua parte a anului 2024, potrivit Digi24.

Citește și: VIDEO- Volodimir Zelenski, primit de Klaus Iohannis la Cotroceni: ”Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul României”- Declarații oficiale în curând- LIVE TEXT


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si