Președintele Senatului trage un semnal de alarmă! Ilie Bolojan: „România ar putea intra în incapacitate de plată”

Președintele Senatului trage un semnal de alarmă! Ilie Bolojan: „România ar putea intra în incapacitate de plată”

Ilie Bolojan atenționează că problemele economice ale României pot să devină și mai mari în viitor.

Ilie Bolojan e de părere că România ar putea intra în incapacitate de plată dacă Executivul continuă să se împrumute, nu reduce cheltuielile și deficitul bugetar nu scade.

Pe lângă alte aspecte, liderul Senatului spune că a atras atenția că instabilitatea politică contribuie foarte mult la economia deficitară.

Citește și: "Călin Georgescu nu va mai fi lăsat să candideze la Președinția României". Cine este liderul din coaliția de guvernare care spune asta

„E adevărat, din ele o parte s-au dus în investiţii şi creşterea investiţiilor în infrastructura locală, în reţeaua de drumuri naţionale, drumuri expres, autostrăzi este o realitate care nu poate fi contestată. Dar o bună parte din aceste împrumuturi s-au dus în aparatul public sau în consum şi nu mai putem continua în felul acesta pentru că diferenţa dintre cheltuielile mari şi venituri trebuie acoperită prin împrumuturi sau prin inflaţie.

Ambele sunt nişte fenomene care ne vor complica foarte mult existenţa în viitor”
, a avertizat Ilie Bolojan, la B1 TV.  

Ilie Bolojan explică ce măsuri trebuie să ia statul 

Ilie Bolojan spune că problemele economice o să devină mult mai mari dacă nu o să fie reduse cheltuielile din zonele statului pe care le consideră „scăpate de sub control”.

„Este obligatoriu să facem asta, altfel nu vom face decât să mimăm lucrurile ceea ce nu va face decât să întărească și mai mult senzația de lipsă de eficiență, de

oameni neserioși și de consolidare a neîncrederii în lumea politică Trebuie să ne scădem cheltuiele de funcţionare, trebuie să atragem banii europeni pentru a avea investiţii care să genereze creştere, să putem să avem o creştere economică şi trebuie să ne creştem veniturile, dar nu crescând taxele, ci încasându-ne veniturile pe care le avem.(...)

Avem zone ale statului care practic au fost scăpate de sub control în aceşti ani.

Tot felul de autorităţi, tot felul de instituţii. Cu cât luăm mai multe împrumuturi, ceea ce din păcate se întâmplă, cu atât dobânzile sunt mai mari iar la un moment dat plata dobânzilor ocupă procente importante din PIB-ul României şi va face ca guvernele noastre indiferent care vor fi să nu mai aibă spaţii de mişcare şi practic vom intra într-o zonă de incapacitate de plată dacă nu facem ceva”,
a mai atras atenția Ilie Bolojan.

Citește și: Comisia de la Veneția, raport despre anularea alegerilor prezidențiale din România: "Deciziile nu trebuie să se bazeze exclusiv pe informații clasificate"


Editor web
Îți Recomandăm Și...