Ceapa este printre cele mai folosite legume în bucătăriile românilor. Însă, prețul cepei a crescut cu 300% din 2019 până în prezent, iar mulți români încearcă să cumpere cât mai rar.
Ceapa- mai scumpă cu 300% din 2019 până acum
Conform autorităților, un român consumă 23 de kilograme de ceapă pe an. Acum, românii sunt nevoiți să reducă din porția de ceapă, chiar dacă se apropie sărbătorile pascale.
Citește și: EXCLUSIV: Dificultățile cu care se confruntă fermierii români: ”Fermierul român nu are niciun avantaj, el e un fel de jucător de care își bat joc decidenții politici”
La momentul actual, un kilogram de ceapă se vinde pe tarabele comercianților cu prețuri cuprinse între 7 și 13 lei.
Citește și: EXCLUSIV: Biletele de avion, din ce în ce mai scumpe/ Agent turism: ” Putem să vorbim de creșteri chiar de până la 70%”
Conform INS, cu toate că producția de ceapă în România a crescut în fiecare an, prețul acesteia a crescut cu 300% din 2019 până acum.
Citește și: VIDEO- Prețurile mari din supermarketuri îi obligă pe români să se aprovizioneze direct de la fermieri
Un motiv al scumpirilor exagerate ar fi lipsa de spații pentru depozitare, din cauză că fermierii nu o pot stoca.
Chiar dacă ei vând ceapa în sezon cu preț normal, prețul ei poate fi și triplu în extrasezon.
În 2023 putem avea cel mai scump Paște din ultimii 30 de ani
Specialiștii avertizează că în 2023 am putea avea cel mai scump Paște din ultimii 30 de ani. Masa de Paște ar putea costa și cu 70% mai mult spre deosebire de alți ani.
Scumpirile din ultima perioadă îi fac pe oameni să se gândească de două ori înainte de a merge la cumpărături, mai ales în perioada din apropierea sărbătorilor.
Prețuri mai mari pentru masa de Paște
„Până de Paște nu mai luăm nimic, dacă până acum luam carton de 10 ouă și acum iau 6-7 ouă. Muncești de pomană și când iei salariul nu te ajungi cu nimic”, spune Mihaela.
Cu lacrimi în ochi, Mihaela se gândește că o așteaptă cel mai greu Paște de până acum. Din salariul de 2.500 de lei abia reușește să-și întrețină familia, astfel că pentru ea, aceste sărbători pascale vor fi mai sărace.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
„Cozonac nu ai curaj să te apropii de el.Ce carne de miel? Nu mai luăm nimic. Facem o carne din ce o fi și asta e. La revedere”, a mai spus femeia.
Citește și: VIDEO: ANPC intervine în disputa caselor de marcat automate din magazin: „Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier”
Deja în piețe, carnea și organele de miel se vând cu 45 de lei kilogramul.
Ouăle ajung la 1 leu și 50 de bani bucata, iar cozonacul îl găsim la aproximativ 40 de lei.
Ce spun specialiștii?
„Un coș pentru două zile de Paște poate să fie cu cel puțin 65-70% mai scump decât anul trecut”, spune președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu.
Citeste si: „Distrugea tot când îi venea sevrajul”. O femeie din Maramureș și-a ucis mama, la scurt timp după ce fusese externată de la psihiatrie- kanald.ro
Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro
„Sunt dărâmătoare prețurile. Mi se pare o masă de Paște enorm de scumpă la 45 de lei un kg de miel ..și credem că mai crește. Mâncarea săracului pe vremuri, acum a devenit un lux și un ou mai bun”, spune un cumpărător.
Legumele și fructele ne vor costa şi ele mai mult și până la Paște.
Un kilogram de carne de miel a ajuns să coste până la 50 de lei. Potrivit fermierilor, prețul per kilogram va fi cu cel puțin 5 – 10 lei mai mare față de anul trecut.
Citește și: EXCLUSIV: Legumele și fructele din piețe, tot mai scumpe./ Producător: ”Prețurile ar trebui să crească ca să putem să ieșim și noi cu un profit”
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
Prețul unui kilogram de carne de miel s-a scumpit în primul rând din cauza scumpirii utilităților și mâncării necesare pentru animale, spun crescătorii. Ei susțin faptul că prețul furajelor s-a dublat în ultimul an și astfel sunt nevoiți să mărească și ei prețurile, pentru a putea controla veniturile.
De asemenea, mulți dintre fermieri preferă să vândă animalele în viu în țările arabe. Piața arabă consumă anual între 3.000 și 4.000 de tone de carne de miel din România. În funcție de prețul de acolo, ciobanii noștri decid cât mai vând și pe piața internă.
Scumpiri la lapte și ouă
Și alte alimente vor costa mai mult în anul 2023. Scumpiri s-au înregistrat la lapte, care se vinde cu 9 lei litrul sau la ouă, care s-au scumpit cu 45-50% față de anul 2022.
Citeste si: Soția lui Mădălin Ionescu, în culmea fericirii după ce a ieșit de la medic! Vedeta a ieșit din cabinet și a vorbit despre sarcină, iar bucuria i se poate citi pe chip- kfetele.ro
Citeste si: Salman Khan, iubitul Iuliei Vântur, amenințat cu moartea de unul dintre cei mai periculoși interlopi din India- radioimpuls.ro
Brânza proaspătă de Sibiu va costa cel puţin 40 de lei kilogramul, de Paşte. Din pricina inflaţiei, cașul, urda și telemeaua abia făcută s-au scumpit cu aproape 30%.
Citește și: VIDEO- Mucenici de 25 de lei. Prețuri incredibile în Capitală
De asemenea, dacă un kg de ceapă se vindea la începutul anului cu 3 lei, în prezent ajunge și la 10 lei.
Citește și: VIDEO- Valoarea coșului minim a crescut. Ce spun specialiștii