Preţurile grâului au înregistrat o nouă creștere joi, după ce Rusia a ameninţat că se va ocupa de navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept transportatori de mărfuri militare. 

Cu cât a crescut prețul grâului

Potrivit celui mai activ contract pentru grâu tranzacţionat la Chicago Board of Trade, grâul a fost tranzacţionat în creştere cu aproximativ 1,4%, la 737,6 cenţi pe buşel, atingând un maxim al ultimelor trei săptămâni.

Citește și: Prețurile alimentelor vor scădea. Lista alimentelor care se vor ieftini de la 1 august 2023

Cu toate acestea, preţurile grâului rămân cu mult sub nivelurile de vârf de 1.177,5 cenţi pe buşel atinse în luna mai a anului trecut.

Creşterea vine după ce Kremlinul a decis retragerea din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră, un acord extrem de important în timpul războiului, care a oferit un coridor umanitar maritim pentru exportul de cereale ucrainene.

Rusia a pus capăt unei „linii salvatoare”

Preţul grâului a crescut pentru a treia zi consecutiv, în condiţiile agravării războiului dintre Rusia şi Ucraina

Preţul grâului a crescut pentru a treia zi consecutiv, în condiţiile agravării războiului dintre Rusia şi Ucraina

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Şeful ONU, António Guterres, a declarat că regretă „profund” decizia Rusiei de a pune capăt iniţiativei, care de fapt a pus capăt unei „linii salvatoare” care ar fi putut reprezenta o trapă de salvare pentru milioane de oameni de pe tot globul care se confruntă cu foametea.

Astfel, decizia Rusiei de a se retrage din pact va pune în pericol securitatea alimentară globală.

Citește și: Ucraina caută soluții pentru a-și salva economia. Care va fi ruta de transport a cerealelor

Ceea ce ştim deja este că acest lucru va crea o criză alimentară mare şi uriaşă în lume”, a spus Borrell, joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe ai UE.

Atacuri asupra terminalelor de cereale

În ultima perioadă, forțele ruse au lansat numeroase atacuri extinse cu rachete şi drone împotriva infrastructurii portuare şi cerealiere din sudul Ucrainei.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ucrainei, aceste atacuri asupra portului Odesa din sudul Ucrainei şi a altor oraşe au distrus 60.000 de tone de cereale, precum şi o infrastructură crucială.

„Ucraina va fi acum forţată să-şi exporte majoritatea cerealelor şi seminţelor oleaginoase prin graniţele sale terestre şi porturile dunărene. Acest lucru va duce la creşterea semnificativă a costurilor de transport şi va genera o presiune suplimentară asupra profiturilor fermierilor ucraineni ”, a declarat luni Carlos Mera, şeful pieţelor de mărfuri agricole la creditorul olandez Rabobank.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si