Pretul la alimente va exploda din nou! Veste extrem de proasta pentru romani
Dupa valul de scumpiri de la sfarsitul anului trecut, romanii primesc o alta lovitura naucitoare. De la mijlocul lunii februarie, preturile la alimente vor exploda din nou, avertizeaza specialistii din industria alimentara. Leul tot mai slab, pe fondul unor importuri masive, aduce legume si fructe cu 25% mai scumpe. Painea, laptele si carnea de porc nu fac nici ele exceptie.
Scumpirile ar fi putut veni si mai devreme, daca nu ar fi existat inca stocuri, iar consumul nu ar fi la cote reduse acum, la inceput de an. Insa, la unele produse, cumparatorii s-au lovit deja de preturi mai mari decat cele din preajma sarbatorilor. Painea, de pilda, e mai scumpa. La fel si lactatele.
"Nu ma mai mira nimic, sa stiti. Nimic nu ma mira"
"Eu sunt pensionara, dar am noroc cu niste copii care muncesc de dimineata pana seara si ma ajuta, ca nu mi-as putea permite nimic"
Carnea de porc, mai bine de jumatate adusa din import, se va scumpi cu pana la 10 procente. Cresterea va fi si mai galopanta la legume si fructe, de pana la 20-25%.
Rosiile, mai toate importate si ele in aceasta perioada, au ajuns deja sa coste chiar si 20 de lei kilogramul. Principala cauza e deprecierea leului, spun specialistii din industria alimentara.
DRAGOS FRUMOSU--- FEDERATIA SINDICATELOR DIN INDUSTRIA ALIMENTARA:
"A doua cauza este cresterea pretului la combustibil intr-un procent mai mare decat a prognozat guvernul. In al treilea caz discutam despre o crestere a pretului la energia electrica. Si discutam despre gaz. Va fi o mica-mare explozie a preturilor privind alimentele"
O explozie care-i va nauci mai ales pe cei care si acum lupta pentru supravietuire, cum sunt varstnicii cu pensii de mizerie.
"Nu stiu ce sa zic, m-am saturat. Cand vezi atatea scumpiri. Au zis ca maresc pensiile. De unde? Am luat pensia, nimic"
"Mie imi vine sa plang in ce hal s-a ajuns. Si mi-e mila si de tinerii astia. Eu sunt bolnava cu picioarele, ca tare m-as duce si eu in piata. Te mai racoresti acolo"
Fara mariri simtitoare de salarii si pensii, dar cu buzunare mai goale dupa ce achita facturi tot mai mari, romanii nu vor avea ales si vor trebui sa consume mai putin, spun analistii.
De voie, de nevoie, unii au inceput deja sa stranga cureaua.
"Ma rog, nu mai mananc asa mult. E recomandarea medicului. Si acum a devenit si recomandare financiara, nu doar a medicului"
"Si cat mai multa chibzuinta, ca tot ce cumparam sa mancam, nu sa risipim"
Situatia ar putea fi si mai grava, avertizeaza specialistii, daca in vestul sau in centrul Europei vor fi ninsori abundente si nu vor putea circula tirurile cu marfa sau porturile din Romania vor fi inchise.
Atunci, marile lanturi de magazine vor ridica preturile si mai mult, pentru a-si acoperi costurile.