Pâinea va fi tot mai scumpă, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu. Astfel, fermierii vor vinde grâul la un preț mai mare, cel mai probabil la export, pentru a putea acoperi cheltuielile de până acum.

Comercianții se confruntă cu facturi mari la gaze și energie 

Este și cazul acestui fermier, care are 1000 de tone de grâu în depozitul său din comuna ilfoveană Gruiu. 

Radu Daniel, fermier: "E un grâu panificabil, foarte bun pentru panificație. E un preț mare, dar și costurile pentru înființarea culturilor sunt la fel de mari, pentru că au crescut preturile la îngrășăminte de 3-4 ori, combustiiblul s-a dublat, forța de muncă trebuie plătită, utilajele."

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului în 2022?

Un alt motiv pentru care prețul pâinii continuă să crească sunt facturile mari la gaze și energie cu care se confruntă toți procesatorii, dar și comercianții.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Cât timp va dura doliul în Regatul Unit al Marii Britanii după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Aurel Popescu, Rompan: "Prețul materiei prime s-a dublat, gazele, energia au crescut costurile cu aceste utilități de la simplu la dublu și de multe ori chiar mai mult. Cel care avea 80 de bani și a făcut-o un leu 20 sigur va mai crește, pentru că creșterile de costuri sunt mai mari."

Și ingredientele s-au scumpit

Și ingredientele folosite în industria panficației s-au scumpit, motiv pentru care în brutării prețurile se țin cu greu sub control.

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Făina s-a scumpit cu 35% în ultimul an. Iar pentru pâine am ajuns să plătim mai mult cu aproximativ 25 de procente. Specialiștii estimează că până la finalul anului prețul ar mai putea crește."

Citeste si: Cinci lucruri interesante despre Regele Charles al III-lea. Acesta a cântat la violoncel, într-o orchestră, până în anii de universitate

"Era un leu anul trecut în noimebrie 2021. De atunci s-a mai dus incă un leu și ceva. Dădeam 3.3 cu tot cu pungă, acum punga e un leu și cu pâinea încă 6 lei..."

"Cea pe care am cumpărat-o eu e 6 lei. Pâinea împletită. Până acum era 3 lei, 3 lei 50. Avem grâul nostru, dar ce mai e al nostru în țara asta. Toate s-au vândut și cumpărăm de la europeni."

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Un român căutat pentru trafic de persoane, în Germania, a fost prins în județul Constanța

S-a ajuns aici și din pricina războiului. Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, iar sistarea lor a dus la o explozie a prețurilor la bursă, inclusiv la grâu.

România produce anual undeva la 10 milioane de tone de grâu. Țara noastră a exportat anul trecut circa 7 milioane de tone, iar în prima jumătate a acestui an peste 3 milioane de tone din producția internă au ajuns peste hotare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si