Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Prețul pâinii se mărește. Care este explicația

Pâinea se scumpește de la lună la lună, spre disperarea românilor care abia mai fac față cheltuielilor. Asta în timp ce ministrul Agriculturii spune că avem suficient grâu pentru consumul intern și chiar pentru export.

Andreea Albu,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pâinea va fi tot mai scumpă, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu. Astfel, fermierii vor vinde grâul la un preț mai mare, cel mai probabil la export, pentru a putea acoperi cheltuielile de până acum.

Comercianții se confruntă cu facturi mari la gaze și energie 

Este și cazul acestui fermier, care are 1000 de tone de grâu în depozitul său din comuna ilfoveană Gruiu. 

Radu Daniel, fermier: "E un grâu panificabil, foarte bun pentru panificație. E un preț mare, dar și costurile pentru înființarea culturilor sunt la fel de mari, pentru că au crescut preturile la îngrășăminte de 3-4 ori, combustiiblul s-a dublat, forța de muncă trebuie plătită, utilajele."

Citeste si: Când începe Postul Crăciunului în 2022?

Un alt motiv pentru care prețul pâinii continuă să crească sunt facturile mari la gaze și energie cu care se confruntă toți procesatorii, dar și comercianții.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Cât timp va dura doliul în Regatul Unit al Marii Britanii după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Aurel Popescu, Rompan: "Prețul materiei prime s-a dublat, gazele, energia au crescut costurile cu aceste utilități de la simplu la dublu și de multe ori chiar mai mult.

Cel care avea 80 de bani și a făcut-o un leu 20 sigur va mai crește, pentru că creșterile de costuri sunt mai mari."

Și ingredientele s-au scumpit

Și ingredientele folosite în industria panficației s-au scumpit, motiv pentru care în brutării prețurile se țin cu greu sub control.

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Făina s-a scumpit cu 35% în ultimul an.

Iar pentru pâine am ajuns să plătim mai mult cu aproximativ 25 de procente. Specialiștii estimează că până la finalul anului prețul ar mai putea crește."

Citeste si: Cinci lucruri interesante despre Regele Charles al III-lea. Acesta a cântat la violoncel, într-o orchestră, până în anii de universitate

"Era un leu anul trecut în noimebrie 2021. De atunci s-a mai dus incă un leu și ceva. Dădeam 3.3 cu tot cu pungă, acum punga e un leu și cu pâinea încă 6 lei..."

"Cea pe care am cumpărat-o eu e 6 lei. Pâinea împletită. Până acum era 3 lei, 3 lei 50. Avem grâul nostru, dar ce mai e al nostru în țara asta. Toate s-au vândut și cumpărăm de la europeni."

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Un român căutat pentru trafic de persoane, în Germania, a fost prins în județul Constanța

S-a ajuns aici și din pricina războiului. Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori de cereale, iar sistarea lor a dus la o explozie a prețurilor la bursă, inclusiv la grâu.

România produce anual undeva la 10 milioane de tone de grâu. Țara noastră a exportat anul trecut circa 7 milioane de tone, iar în prima jumătate a acestui an peste 3 milioane de tone din producția internă au ajuns peste hotare.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI