Prețul RCA a crescut cu peste 10%. Tinerii plătesc mai mult
Incredibil dar adevărat. În primul trimestru din 2021 valoarea totală a despăgubirilor a depăşit 1 miliard de lei. Află de ce a fost posibil acest lucru.
Costul unei poliţe de asigurare (RCA) variază, în primul rând, în funcţie de vârstă şi experienţa celui pe numele căruia e trecută maşina. Iar dacă şoferul are accidente în istoric, poliţa se schimbă din nou. Pe măsură ce cresc despăgubirile, se scumpeşte şi RCA-ul.
Mădălin Roșu, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania, a declarat faptul că el a constatat costuri de 3- 4 ori mai mari decât la dealer, iar acesta mai spune că este un lucru inacceptabil pentru că în final toate aceste costuri se răsfrâng în polița de asigurare.
Citeste si: Camere rovinietă România. Unde sunt amplasate fiecare din cele 108 de camere. Harta completă
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
"Costurile crescute la reparații. Am constatat costuri de 3- 4 ori mai mari decât la dealer. Lucru inacceptabil pt ca în final toate aceste costuri se rasfrang în poliţa de asigurare".
Așdar, din păcate, asigurările obligatorii au înregistrat o creştere de două cifre de la începutul anului şi până acum.
Ridicarea restricțiilor din perioada pandemiei a dus la creșterea valorilor de trafic, dar și a numărului de accidente rutiere. În aceste condiții, este lesne de imaginat că și
valoarea daunelor plătite pe polițele RCA a crescut. Mai exact, creșterea a fost cu 26% în primul trimestru al acestui an, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare (UNSAR) care are la bază statisticile publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).Citeste si: Ce se întâmplă dacă nu diluezi antigelul cu apă distilată
Dauna medie plătită de asigurători în baza polițelor RCA în ultimii 5 ani se află în continuă creștere: în comparație cu anul 2016, dauna medie RCA a fost cu 27,5% mai mare, evoluând de la 7.061 lei la 9.005 lei în 2020, în timp ce prima medie RCA achitată de șoferi s-a redus cu aproape 23% în aceeași perioadă.
Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată faptul că România se situează pe primul loc în privința numărului de victime din accidentele rutiere în ultimii doi ani, cu 96 victime la un milion de locuitori în anul 2019, respectiv 85 victime la un milion de locuitori, față de media UE de 42 victime la un milion în anul 2020. De aici se poate explica și faptul de ce valoarea despăgubirilor este în creștere, fiind o consecință directă a numărului mare de accidente produse în România.
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro