Previziuni 2023 Ucraina. Războiul din Ucraina se află în cea de-a 210 zi. Luptele dintre Rusia și Ucraina continuă, iar dacă acestea se vor prelungi, în anul 2023 economia va avea de suferit mai mult decât în aceste momente.
Previziuni 2023 Ucraina. Dacă războiul din Ucraina se va prelungi economia va avea și mai mult de suferit. Specialiștii au analizat situația economică din Ucraina în cazul în care războiul lansat de Rusia pe 24 februarie va continua pe teritoriul țării vecine.
Impactul războiului din Ucraina pentru anul 2023
Dacă războiul dintre Rusia și Ucraina va continua și în anul 2023 fiecare al doilea cetățean din Republica Moldova riscă să devină sărac, iar mai mult de 30 la sută din populație ar putea fi nevoită să trăiască sub pragul sărăciei.
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova susțin că ar putea fi afectate și realizările economice care au avut loc în ultimii ani.
Reprezentanții Programului în Republica Moldova susțin că efectele unui război de durată vor deveni din ce în ce mai puternice, iar oamenii vor avea nevoie de ajutor. Într-o astfel de situație mii de cetățeni din Republica Moldova se vor afla în situația de a trăi sub pragul sărăciei.
Potrivit specialiștilor, lanțul de crize provocat de războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat relațiile economice ale Republicii Moldova cu Ucraina și Rusia. Statul trebuie să facă față crizei energetice prelungite, dar și fluxului mare de refugiați care sosesc din Ucraina. Analiștii spun că dacă războiul va continua, criza va deveni mai adâncă.
„ În esență, va trebui să impulsionăm economia, să ne preocupăm de aspectele sociale: sănătate, educație, programe sociale, politici publice. La patru săptămâni de când Rusia a invadat Ucraina, impactul negativ al războiului se resimte din ce în ce mai mult, inclusiv asupra economiei. Oamenii se roagă pentru pace trăind în frică și incertitudine. ”, a spus DIMA AL-KHATIB, reprezentat PNUD în Republica Moldova, potrivit TVR Moldova.
În funcție de evoluția militară împotriva Rusiei, PIB-ul Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în anul 2023 și să aibă un avans de 15,5%, a spus ministrul Economiei, Iulia Sviridenko pentru Reuters.
Potrivit estimărilor de până acum, în 2023, PIB-ul Ucrainei este cuprins între un declin de 0,4% și o creștere de 15,5%. Cel mai probabil, pentru anul 2022, va fi înregistrată o contracție de 30%-35%.
„ Înţelegem că trebuie să menţinem economia pe linia de plutire. Este extrem de dificil să facem noi prognoze, din cauza incertitudinilor.
Totul depinde de evoluţiile militare ”, a spus ministrul Economiei din Ucraina.
Ministrul nu a dorit să spună public care este valoarea împrumutului obținut de la FMI, spunând că noul program ar trebui să fie de un nivel „ridicat” și adoptat rapid pentru a elibera fonduri de la alţi creditori şi pentru a reasigura investitorii.
Încă de la începutul războiului, Ucraina a primit sprijin internațional de 12,7 miliarde de dolari din partea altor țări și se așteaptă ca alte 14 miliarde de dolari să le fie în ajutor până la finalul anului, a anunțat ministrul Economiei.
„ Este foarte important să primim acest ajutor financiar de la partenerii noştri. Luptăm pentru valorile care sunt importante pentru Europa şi pentru Statele Unite ”, a mai adăugat ministrul ucrainean.
În primul trimestru din 2022, Ucraina a înregistrat un declin de 15,1% în urma invaziei ruse.