Prezență record la parlamentare. Sociologii explică ce se va întâmpla în continuare: „A existat și o emoție, o furie, o frică față de necunoscut”
Sociologul spune ce ar putea să se întâmple în Parlamentul României după alegerile de astăzi.
Peste 8 milioane de români au ieșit la vot până la ora 18:00, adică 47,56% din numărul total de alegători înregistrați pe listele permanente. Evenimentele din ultima perioadă și în special rezultatul primului tur al prezidențialelor i-a făcut pe oameni să meargă la urne într-un număr cât mai mare.
Sociologul Vladimir Ionaș spune că încă nu poate fi estimat în ce direcție au votat românii, pentru că atât tabăra suveranistă, cât și electoratul partidelor tradiționale s-a mobilizat masiv.
„E greu de spus exact în ce direcție pentru că emoție a fost pe două direcții. Pe de o parte a fost această emoție de susținere pentru partea suveranistă provenită de la candidatul care reușit să ajungă surprinzător în turul al doilea. Și pe de altă parte, a existat și o emoție, o furie, o frică față de necunoscut care a mobilizat electoratele celor trei partide mari principale pe care le știm cu toții.
Este destul de greu de anticipat, dar uitându-ne pe faptul că în continuare urbanul are o prezență mai bună decât ruralul, în rural pare că mobilizarea nu e una atât de bună, este posibil să ajungem să avem un parlament destul de pestriț, într-o formă care să nu ducă la o majoritate atât de confortabilă, încât să știi că patru ani lucrurile vor fi foarte clare”,
a explicat sociologul.Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Sociologul spune că parlamentul ar putea fi foarte „pestriț”. Totuși, acesta punctează faptul că este foarte important ca partidele pro-occidentale să poată forma o majoritate, dacă România vrea să își mențină traiectoria europeană.
„Important pentru societatea noastră, dacă vrem să păstrăm direcția europeană, este ca partidele pro-occidentale să reușească să aibă o majoritate să zicem așa liniștitoare, să se apropie de 60% sau ceva de genul acesta.
De data aceasta, ca și la turul I al alegerilor prezidențiale, ca și la alegerile locale de altfel, lucrurile nu au mai fost în aceeași linie. Ies la vot indiferent de oră toate categoriile cu o singură excepție, seara după ora 17 când se și întunecă, ruralul și persoanele în vârstă înregistrează o scădere în participare. Până la urmă e natural să se întâmple lucrul ăsta”, mai spune specialistul.
În privința sondajelor legate de rezultatele la parlamentare, sociologul este foarte precaut.
„E greu de spus deoarece, din păcate, ceea ce ne-a arătat duminica trecută, ziua votului, este că există o spirală a tăcerii extrem de mare. Există un public numeros care nu are încredere să răspundă sincer referitor la opțiunea de vot. Probabil din cauza a ceea ce se întâmplă în spațiu public, reacțiile presei, reacțiile analiștilor, pare că de multe ori să ai o anumită viziune politică nu e corect, și atunci oamenii preferă să fie să nu răspundă, fie să te mintă, să spună că a votat cu unul din cei care sunt acceptați de societate și în realitate”, a mai explicat acesta.