Close sidebar
Close sidebar

Prima bio-imprimanta din Europa de Est a fost realizata la Timisoara: "In viitorul nu foarte indepartat vom printa si organe"

Prima imprimanta din Romania si din Europa de Est care va printa tesut uman a fost conceputa si realizata la Timisoara, urmand ca in scurt timp sa inceapa si testele la centrul de cercetare medicala OncoGen.

A.C.,


DISTRIBUIE
acest articol

Imprimanta realizata de la Timisoara va printa tesut uman. Astfel, cu ajutorul ei, se vor putea reproduce urechi, nas, piele, vase de sange si chiar organe, cu ajutorul celulelor stem.

„Continuăm trendul ascendent pe care l-am luat încă de la înfiinţarea firmei. Acuma pregătim, pentru prima oară în România, o imprimantă 3D bio 100% românească. Împreună cu colegii mei, foarte talentaţi şi foarte pregătiţi în toate domeniile, de la partea mecanică, la cea de software şi inginerie, împreună cu doctorii şi cercetătorilor de la OncoGen, vom începe un proiect de dezvoltare a acestei imprimante pentru printarea de cartilagii, în prima instanţă, având în vedere că sunt foarte puţin vascularizate, apoi, după cum ne creşte şi experienţa, în funcţie de rezultatele obţinute la nas, urechi, genunchi, putem merge şi mai departe, pentru a printa piele, organe mici, vascularizate, şi vase de sânge. În viitorul nu foarte îndepărtat vom printa şi organe funcţionale, rinichi, muşchi, ţesuturi mari în cazul pacienţilor cu arsuri grave“, a declarat Călin Brandabur, CEO Symme 3D, potrivit adevarul.ro.

Sursa foto: adevarul.ro

Citeste si: Cine este și cum arată Alina, soția lui Gabriel Cotabiță: „I-am dat un mesaj pe Facebook, ca un fan obișnuit”- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”- wowbiz.ro

Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro

Un avantaj major pe care il are aceasta imprimanta este acela ca se pot preleva celule de la pacienti, astfel ca riscul de refuz al organisumului pentru un organ creat cu ajutorul imprimantei este zero.

Potrivit specialistilor de la centrul de cercetare medicala OncoGen, imprimanta ar putea fi pusa in functiune in aproximativ 6 luni, apoi va intra in procesul de validare si testare.

Presedintele Klaus Iohannis, care a vizitat luni centrul de cercetare, a declarat ca se bucura sa vada ca Timisoara este, pe langa centru universitar si cultural, este si "stiintific".

„Timişoara este şi un oraş al inovării şi a competivităţii, care se scrie cu C-mare“, a declarat seful statului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI