Prima Casă 2022: Când va începe programul şi ce condiţii se vor aplica?

Prima Casă 2022. Cei care își doresc să își achiziționeze o nouă locuință trebuie mai întâi să cunoască toate informațiile privind fondurile programului Prima casa. Iată când va începe programu Prima Casă 2022!

Prima Casă 2022. Vă prezentăm mai multe informații esențiale despre programul Prima Casă în 2022!

Premierul Nicolae Ciucă, noi schimbări pentru Prima Casă 2022

"În completarea programului Prima Casă, stabilim o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei", a anunţat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern de vineri, 17 decembrie 2021.

Când începe programul Prima Casă 2022?

Cel mai probabil, programul Prima Casă 2022 va demara în luna martie.

Anul acesta, programul Noua Casă, a suferit o modificare, mai precis, plafonul de garanții al acestui program scade cu un sfert.

Conform Fondului Național de garantare, nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, față de 2 miliarde de lei cât a fost în anul precedent.

Totodată, suma de bani care se dau anul acesta ar ajunge pentru aproximativ 6.000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. În 2020, plafonul de garanții de două miliarde de lei era aproape epuizat și au beneficiat aproape 8.000 de persoane.

Totodată, programul Prima Casă ar putea să înceapă în 2022, tot din luna martie, la fel ca anul trecut, cel mai mai probabil așa va fi și anul viitor.

Însă, rămâne de văzut în momentul în care vor fi publicate datele oficiale.

Prima Casă 2022: Când va începe programul?

Prima Casă 2022: Când va începe programul?

(sursa foto: PixaBay)

Citeste si: Bătrâna care și-a luat casă din pensie

Programul Noua Casa este un program guvernamental care facilitează accesul persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

Potrivit Programului Prima Casă, beneficiarii pot achizitiona urmatoarele tipuri de locuinte:

- locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;

- locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;

- alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in cont stat, iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta.

Prima Casă 2022: Când va începe programul?

Prima Casă 2022: Când va începe programul?

(sursa foto: PixaBay)

Citeste si: Va crește vârsta de pensionare la femei. Este anunțul făcut de șeful Casei de Pensii

Condițiile de înscriere în programul Prima Casă

Astfel, beneficiarii programului Prima Casă pot fi persoane fizice ce indeplinesc urmatoarele conditii:

- la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;

- achizitioneaza in cadrul Programului o singura locuinta, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legi;

- are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.

Citeste si: Un bătrân a fost executat silit pentru un leu. Ce sumă va trebui să plătească românul


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Îți Recomandăm Și...