IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este urmărit penal de DNA, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, după cum a anunțat parchetul anticorupție marți, 5 decembrie.

Citește și: Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmărit penal de DNA. Ar fi promis o mită uriașă unui om de afaceri

Într-un mesaj transmis la scurt timp după anunțul DNA, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, afirmă că autoritățile bisericești "sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală".

Potrivit lui Vasile Bănescu, care s-a aflat în primăvara acestui an într-o dispută directă cu episcopul Teodosie, "sancționarea și combaterea acestui flagel societal( corupția- n.red), care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală".

UPDATE. Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, îl acuză pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei că s-a antepronunțat în cazul său și că a încălcat hotărârile Sinodului BOR. Detalii aici.

Citește și: VIDEO. Urmărit penal de DNA, IPS Teodosie iese la atac. Război la nivel înalt în BOR "în ajunul marilor sărbători"

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Redăm integral mesajul lui Vasile Bănescu

"În legătură cu solicitările legate de o firească reacție față de începerea urmăririi penale a arhiepiscopului Teodosie, vă rog să primiți următoarea precizare:
Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală.

Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Care sunt acuzațiile aduse lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului

Potrivit procurorilor DNA, în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului.

Este vorba de folosirea influenței pe care omul de afaceri ar fi afirmat că o are asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

teodosie urmarit penal

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de DNA

"La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului", se arată în comunicatul DNA.

Investigația de presă care a prezentat discuțiile despre "mita promisă" de episcopul Tomisului

O investigație făcută de jurnaliștii Recorder a scos luna trecută la iveală posibile acte de corupție ale unor înalți preoți ai Bisericii.

Cancelaria Sfântului Sinod a decis ulterior să ia primele măsuri, anunțând că preoții implicați în fapte ilegale vor fi sancționați grav și riscă să fie caterisiți.

Primele luate în vizor sunt donațiile și sponsorizările. Toți banii primiți de la credincioși trebuie să fie înregistrați de un angajat al bisericii, adică, donatorii vor primi o chitanță.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, preoții nu pot primi bani în nume personal, ci doar pentru lăcașul de cult unde slujesc. Măsurile îi vizează și pe cei care își cumpără funcțiile în sânul Bisericii.

În funcție de gravitatea faptelor, cei care se abat de la aceste reguli riscă să fie excluși din funcție.

Măsurile vin în contextul unei investigații în care mai mulți preoți, alături de oameni politici, își dădeau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici. Printre cei implicați se numără chiar Înaltpreasfințitul Teodosie și un consilier al său, aflați acum împreună sub urmărirea penală a DNA.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si