Întrebat, de asemenea, dacă există vreo implicaţie specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condiţiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite şi găzduim scutul de la Deveselu, şeful statului a spus că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal.
Citeste si: Armata SUA anunţă Irakul printr-o scrisoare că se retrage din ţară. Şeful Pentagonului dezminte informaţia "Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti. Situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. Avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine.
Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi.
Deci tema este foarte importantă pentru noi.
Citeste si: Sistemul iranian de rachetă, plasat în stare de alertă consolidată
Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă", a susţinut Iohannis.
Iranul clasează drept ”teroriste” toate forţele americane, în urma asasinării generalului Qassem Soleimani
Parlamentul iranian a adoptat marţi, în regim de urgenţă, o lege care clasează toate forţele armate americane drept ”teroriste”, după asasinarea vineri în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac cu un avion american fără pilot, reltează AFP.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: VIDEO| Iranienii se pregătesc de un ”război sângeros”. Reacția lui Donald Trump
Deputaţii au amendat o lege recentă care declara ”teroriste” forţele americane desfăşurate din Cornul Africii şi până în Asia Centrală, trecând prin Orientul Mijlociu.
Noul text lărgeşte această clasare la Pentagon, la ansamblul forţelor americane, la cei care se fac vinovaţi de asasinatul lui Soleimani şi la orice persoană fizică sau juridică implicată în uciderea generalului.
Amendamentul- adoptat în timp ce Soleimani urmează să fie înmormântat în oraşul său natal Kerman (sud-est)- pare să aibă valoare simbolică.
Citeste si: Mii de irakieni au strigat "Moarte Americii!" la funeraliile generalului Qassem Soleimani
Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro
Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro
Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro
Textul de lege amendat marţi a fost adoptat în aprilie 2019.
Potrivit acestei legi, Iranul ”consideră regimul din Statele Unite drept un stat care susţine terorismul”.
El a fost prezentat la acea vreme drept o ”măsură de reciprocitate”, dupăce Statele Unite au decis să introducă Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, pe lista americană a ”organizaţiilor teroriste străine”.
Comandantul Forţei Al-Qods, o unitate de elită însărcinată cu operaţiunile extrene ale Gardienilor revoluţiei, Soleimani a fost arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.