Brandul Louis Vuitton este acuzat că a plagiat ia românească în noua colecție. Casa de modă ar fi copiat în detaliu articolul vestimentar din Mărginimea Sibiului, de la croială și structură, până la aplicații.

Raluca Turcan, ministrul Culturii, a avut prima reacție cu privire situația controversată. Ce a spus aceasta, în mediul online?

Citește și: VIDEO Ia românească, furată de brandurile de lux! O asociație din România cere recunoaștere internațională pentru cămașa tradițională

Prima reacție a Ralucăi Turcan după ce Louis Vuitton a copiat ia românească!

[Sursa foto: Facebook- Raluca Turcan]

Raluca Turcan, prima reacție după ce Louis Vuitton a copiat ia românească

Într-o postare pe contul său de Facebook, Raluca Turcan, ministrul Culturii, a spus că va cere brandului Louis Vuitton să recunoască valoarea patrimonială și culturală a iei românești, pe care a copiat-o în formarea noii colecții.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ministru Culturii a postat mai multe poze care dovedesc autenticitatea iei. Ia cu șinoare este specifică zonei Sibiului și a fost, de-a lungul anilor, o sursă de inspirație pentru mai multe case de modă.

Citește și: VIDEO Pasiunea lui, bucuria satului! Un tânăr de 17 ani confecționeză obiecte tradiționale la războiul de țesut și are un muzeu în propria casă

"În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton. Aceasta situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a patrimoniului cultural românesc",
a scris Raluca Turcan, într-o postare pe platforma socială Facebook.

O asociație din România a solicitat casei de modă Louis Vuitton să retragă ia românească din colecție până când românii din zona Sibiului, locul unde a luat naștere ia cu șinoare, își vor da acordul pentru utilizarea modelului. Asociația se pare că a acționat și în mediul online, unde a făcut un apel public pentru ca ia românească să fie recunoscută la nivel internațional.

Paula Seling a declarat că se bucură că ia româneanească inspiră brand-uri de lux, dar ar trebui ca inspirația să fie menționată.

Nu poate decât să mă bucure faptul că ia noastră națională moștenire culturală ce poartă înțesătura sa simboluri ale trăirilor și obiceiurilor românești de veacuri prezintă așa mare interes la nivel global,însă corect este să se ceară acordul păstrătorilor de zestre culturală și să fie specificată zona de inspirație, a declarat Paula Seling.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si