Close sidebar
Close sidebar

Prima ședință de guvern după ce PNL a anunțat că rupe alianța cu PSD. Cum va funcționa Executivul

Miercuri dimineață, la ora 11.00, are loc la Palatul Victoriei o nouă ședință de guvern. Este prima întâlnire a Executivului după ce liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că "alianța de guvernare cu PSD se oprește aici". Între timp, Opoziția pregătește o moțiune de cenzură prin care speră să răstoarne guvernul condus de Marcel Ciolacu.

Sorin Negru,

Marcel Ciolacu, în fruntea unui guvern incert

[Sursa foto: Gov.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu se reunește în plină criză politică declanșată de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la Alegerile prezidențiale de către Curtea Constituțională (CCR).

UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, înaintea ședinței de guvern, că sunt două lucruri diferite, Guvernul României, respectiv coaliția politică. "Suntem în campanie electorală. Asist și eu, că sunt jucător, la aceste declarații din campanie", spune premierul României.

Citește și: VIDEO Moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-PNL

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat marți că partidul său nu mai poate avea un dialog politic cu PSD, după "abuzul" prin care ar fi suspendat normele statului de drept în cazul Șoșoacă.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, tot în cursul zilei de marți, că își va depune mandatul în clipa în care PNL se retrage de la guvernare.

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: O ciclistă din România și-a făcut cont pe OnlyFans ca să-şi poată cumpăra bicicleta pentru Olimpiada de la Los Angeles- antena3.ro

Între timp, USR a amenințat cu o moțiune de cenzură la adresa guvernului, iar președinta formațiunii din Opoziție, Elena Lasconi, l-a invitat pe Nicolae Ciucă să o semneze.

Liderul PNL a catalogat moţiunea de cenzură anunţată de preşedinta USR ca fiind un exerciţiu neserios, el precizând că Elena Lasconi ar trebui să ştie că actuala configuraţie parlamentară nu permite un guvern de dreapta aşa cum şi-ar dori.

Nicolae Ciucă i-a invitat pe Lasconi şi USR la sediul PNL, pentru a discuta despre viitorul ţării.

Ce decizii ia Guvernul astăzi

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind înfiinţarea Centrului de excelenţă pentru administraţia publică în domeniul dezvoltării durabile.

CExDD va sprijini formarea unor reţele regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, şi coordonarea activităţii acestora la nivel naţional, se spune în documentul oficial.

"CExDD se va înfiinţa şi va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Activitatea CExDD va fi coordonată de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă conform celor menţionate în PNRR. Acesta va sprijini inovaţia în sectorul public, formarea şi cultivarea în administraţia publică a unei mentalităţi orientate către viitor", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Citeste si: Anunț important pentru pensionare! Cum se desfășoară recalcularea din oficiu a pensiilor- kfetele.ro

Citeste si: Cine va câștiga Premiul Nobel pentru Chimie 2024? Materialele inovatoare și inteligența artificială, în topul favoriților- radioimpuls.ro

Citeste si: O ciclistă din România și-a făcut cont pe OnlyFans ca să-şi poată cumpăra bicicleta pentru Olimpiada de la Los Angeles- antena3.ro

Guvernul va adopta tot astăzi Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri".

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Extindere Campus Universitatea Ovidius din Constanţa cu spaţii integrate dedicate învăţământului tehnic". Valoarea totală a investiţiei este estimată la 114.497.000 de lei.

Va fi aprobat, tot prin hotărâre, Protocolul Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997.

Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre referitor la desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI