In articol:
Guvernul condus de social-democratul Marcel Ciolacu se reunește în plină criză politică declanșată de respingerea candidaturii Dianei Șoșoacă la Alegerile prezidențiale de către Curtea Constituțională (CCR).
UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, înaintea ședinței de guvern, că sunt două lucruri diferite, Guvernul României, respectiv coaliția politică.
Citește și: VIDEO Moțiune de cenzură împotriva Guvernului PSD-PNL
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat marți că partidul său nu mai poate avea un dialog politic cu PSD, după "abuzul" prin care ar fi suspendat normele statului de drept în cazul Șoșoacă.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, tot în cursul zilei de marți, că își va depune mandatul în clipa în care PNL se retrage de la guvernare.
Între timp, USR a amenințat cu o moțiune de cenzură la adresa guvernului, iar președinta formațiunii din Opoziție, Elena Lasconi, l-a invitat pe Nicolae Ciucă să o semneze.
Liderul PNL a catalogat moţiunea de cenzură anunţată de preşedinta USR ca fiind un exerciţiu neserios, el precizând că Elena Lasconi ar trebui să ştie că actuala configuraţie parlamentară nu permite un guvern
Nicolae Ciucă i-a invitat pe Lasconi şi USR la sediul PNL, pentru a discuta despre viitorul ţării.
Ce decizii ia Guvernul astăzi
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un proiect de lege privind înfiinţarea Centrului de excelenţă pentru administraţia publică în domeniul dezvoltării durabile.
CExDD va sprijini formarea unor reţele regionale în domeniul dezvoltării durabile, în cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, şi coordonarea activităţii acestora la nivel naţional, se spune în documentul oficial.
"CExDD se va înfiinţa şi va funcţiona ca instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Activitatea CExDD va fi coordonată de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă conform celor menţionate în PNRR. Acesta va sprijini inovaţia în sectorul public, formarea şi cultivarea în administraţia publică a unei mentalităţi orientate către viitor", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Guvernul va adopta tot astăzi Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani, intitulată "Ziua Părinţilor de Îngeri".
Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii "Extindere Campus Universitatea Ovidius din Constanţa cu spaţii integrate dedicate învăţământului tehnic". Valoarea totală a investiţiei este estimată la 114.497.000 de lei.
Va fi aprobat, tot prin hotărâre, Protocolul Sesiunii a XII-a a Împuterniciţilor, convenit la 24 aprilie 2024, pentru aplicarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Ucrainei privind cooperarea în domeniul gospodăririi apelor de frontieră, semnat la Galaţi, la 30 septembrie 1997.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre referitor la desemnarea autorităţilor competente responsabile cu controalele, stabilirea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor în sectorul produselor vitivinicole aromatizate.