"Nicio institutie, norma, act administrativ sau rezolutie nu va putea sa autorizeze prospectarea, exploatarea, extractia si tratarea produselor miniere metalice in Salvador", se afirma in aceasta lege ce a fost promulgata joi, dupa ce a fost votata pe 29 martie de partidele din Parlament, scrie news.ro.
Textul legislativ semnat de presedintele Salvador Sanchez Ceren precizeaza ca "niciun permis sau licenta, niciun contract sau concesiune" nu va putea sa fie emis, indiferent ca e vorba de exploatari de metale in aer liber sau subterane. Legea interzice, de asemenea, folosirea produselor chimice toxice, precum cianura si mercurul.
Prin aceasta lege, care a fost adoptata dupa un arbitraj international castigat in octombrie 2016 de Salvador in fata gigantului minier australo-canadian OceanaGold, dupa sapte ani de proceduri judiciare, micul stat din America Centrala a devenit astfel un pionier in lupta impotriva activitatii miniere si a efectelor sale nefaste asupra
mediului inconjurator si a populatiei.
Salvador "a facut ceva istoric", a salutat, in martie, ONG-ul MiningWatch Canada, in timp ce diverse organizatii ecologiste, asociatii de aparare a drepturilor omului si Biserica Catolica au intampinat votul din Parlament cu afise ce prezentau mesaje precum "Nu pentru exploatarea miniera, Da pentru viata".
"Trebuie sa sarbatorim aceasta lege", a reactionat dupa promulgarea ei presedintele Unitatii Ecologice Salvadoriene (UNES), Mauricio Sermeno.
"Este o lege inovatoare, dar mai ales necesara, in fata unei industrii care nu aduce niciun beneficiu comunitatilor, ci mai degraba o grava poluare a surselor de apa si mediului", a adaugat el.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Descoperire arheologică remarcabilă: A fost găsit un templu din Egiptul Antic, la fel de înalt ca cel din Luxor- antena3.ro
Citeste si: LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1- prezență, declarații. MAI: Nu au fost înregistrate incidente grave- wowbiz.ro
Salvador a devenit un exemplu de urmat pentru tarile vecine, unde exista proiecte de extragere a metalelor pretioase, cu scopul de a interice "aceasta industrie a mortii", a adaugat Mauricio Sermeno.
- Comunitati rurale-
In Guatemala, comunitatile rurale lupta cu proiectele grupului canadian Goldcorp si grupurilor americane Tahoe Resources si KCA (Kappes, Cassiday & Associates). Nicaragua a respins deja proiectele companiei canadiene B2Gold.
In Salvador, legea permite protejarea vietii locuitorilor, afirma Saul Banos, reprezentant al Mesa Frente a la Minería Metálica. "Este si o victorie ferma pentru protejarea apelor noastre, a raurilor", a adaugat el.
Aceasta tara va trebui "sa ramana atenta" pentru ca, in viitor, "politicienii sa nu incerce sa deroge aceasta norma, ca raspuns la micile interese a intreprinderilor miniere vorace", a avertizat analistul independent Dagoberto Gutierrez.
Raquel Caballero, Procurorul din Salvador pentru apararea drepturilor omului, a explicat recent pentru AFP ca intentioneaza sa demareze o reforma a Constitutiei, pentru ca aceasta sa includa interzicerea minelor de mineuri metalice. Ea doreste sa obtina un acord in acest sens intre deputati si ministrul Mediului, Lina Pohl.
In octombrie 2016, Curtea de Arbitraj a Bancii Mondiale, care are sediul la Washington, a dat castig de cauza statului Salvador in fata companiei canadiene Pacific Rim (cumparata in 2013 de OceanaGold), acordandu-i daune de 8 milioane de dolari pentru acoperirea cheltuielilor de judecata.
Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro
Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Scandal uriaș în familia regală a Norvegiei. S-au aflat noi detalii șocante despre fiul vitreg al viitorului rege, aflat deja în arest- antena3.ro
Pacific Rim s-a plans de refuzul unui permis de exploatare, in contextul in care Salvador a decretat un moratoriu in privinta exploatarii minelor de aur pentru a evita contaminarea unuia dintre principalele rauri ale sale.
La jumatatea lunii aprilie, Parchetul a plasat sub sechestru conturile bancare si vehiculele grupului OceanaGold pentru a obtine plata sumei de 8 milioane de dolari, la care se adauga dobanzile aferfente.
Tarile din America Centrala, printre cele mai sarace de pe continentul american, beneficiaza de "o contributie foarte slaba" in ceea ce priveste PIB-ul si locurile de munca generate de activitatea miniera pe teritoriile lor, potrivit unui studiu realizat recent de mai multe ONG-uri.