Prima zi de Crăciun 2022: Tradiții și obiceiuri pentru 25 decembrie
Prima zi de Crăciun 2022. Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători din an pentru credincioși. Crăciunul este considerat prima sărbătoare creștină care are legătură cu Mântuitorul Iisus Hristos, iar despre Nașterea Sa se spune că a unit Cerul cu Pământul.
E bine să se mănânce pește la micul dejun. Credincioșii care au rostit în prima zi de Crăciun o rugăciune înainte de micul dejun și au mâncat pește, au reușit să realizeze tot ceea ce și-au dorit, pe parcursul anului nou, chiar în situații dificile.
Pentru ca sporul casei să nu se risipească, negustorii și oamenii de afaceri împlinesc un ritual: din ziua de Crăciun ei încep să noteze într-un caiet seria banilor cheltuiți în fiecare zi. În timp, s-a constatat că prin acest obicei, gospodarul nu mai face cheltuieli neprogramate și paguba fuge din căminul său.
Potrivit tradițiilor pentru prima zi de Crăciun, este de bun augur ca locuința să fie împodobită cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad. Ornamentele de culoare roșie și verde inspiră membrilor familiei și celor dragi gânduri bune, armonie și păstrează sentimentele de dragoste în familie și cu cei dragi
E bine să fie făcută o pomană pentru amărâți, pentru a avea parte de bogăție.
Tradiția spune că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă, de fapt, cele patru anotimpuri. Data de 25 decembrie anunță cum va fi vremea în vara anului următor, ziua de 24 decembrie spune cum va fi vremea în primăvara care vine; data de 26 decembrie spune cum va fi toamna următoare- ploioasă sau secetoasă, iar în ziua de 27 decembrie se spune cum va fi vremea în iarna anului viitor.
Cunoscând aceste tradiții, credincioșii vor ști cum să programeze prioritățile pe care le au în anul viitor.
Prima persoană care trece pragul casei trebuie să fie un bărbat brunet. Se spune că acest oaspete aduce norocul în casă și în viața persoanelor pe care le vizitează în prima zi de Crăciun. Tradițiile strămoșești spun că nu este bine ca un bărbat roșcat să intre în casele noastre pentru că tot anul ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și de abuzuri de tot felul.
Preoții spun că prima și a doua zi de Crăciun sunt sărbători cu Cruce Roșie în calendarul ortodox, astfel, nu trebuie să facem treburi casnice, mai ales să spălam rufe. Nu este interzis, însă, să facem curățenie în casă, să dăm cu mătura după ce strângem masa de Crăciun.
Tradiția spune că în prima zi de Crăciun este bine să se mănânce măcar un măr, pentru a avea parte de sănătate tot anul viitor.
Ca să ai trupul plăcut mirositor în anul care va veni, fă-ți baie în prima zi de Crăciun. Este important de știut că nu e bine să faci același lucru și pe 1 ianuarie, în prima zi a anului 2023.
Pentru a scăpa de resentimentele dușmanilor în tot anul care vine, este bine să agățăm buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre. Nu se mătură și nu se scoate gunoiul din casă până în a doua zi de Crăciun, pentru a avea parte de spor în muncă de fiecare zi.