Prima zi de Crăciun pică, an de an, pe data de 25 decembrie. În acest an, Crăciunul va fi sărbătorit într-o zi de luni, de către toți creștinii ortodocși.

În fiecare an, magia sărbătorilor de iarnă ne face să fim mai buni, mai iubitori, mai înțelegători și mai darnici. Odată cu venirea acestei perioade magice, credincioșii respectă tradițiile și obiceiurile pentru data de 25 decembrie.

Iată ce se face pe data de 25 decembrie, când este sărbătorit Crăciunul. Aceste tradiții și obiceiuri au fost păstrate de-a lungul anilor din generație în generație.

nasterea Domnului

Creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului în fiecare an pe 25 decembrie.

[Sursa foto: Facebook]

Ce tradiții și obiceiuri există pentru prima zi de Crăciun din 2023? Sărbătoarea are loc pe 25 decembrie

Tradiția spune că în dimineața de Crăciun, pe data de 25 decembrie, este bine să ne spălăm cu apă curată din izvor sau fântână în care se pune o monedă de argint.

Se spune că începând cu prima zi de Crăciun și până la Bobotează, copiii pot merge cu Steaua.

Citește și: Când se merge cu colindul în 2023? Ce spun preoții despre cele mai frumoase colinde de Crăciun

Potrivit tradiției, în prima zi de Crăciun este bine să mâncăm măcar un măr, pentru a fi sănătoși în următorul an care va urma. 

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În unele zone ale țării, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, se spune că apa se transformă în vin, iar alimentele încep să vorbească.

Pentru a nu fi vorbit de către dușmanii tăi în anul care vine, este bine să agăți buchețele de busuioc și crengi de vâsc la ferestre.

La masa de Crăciun, creștinii ascultă colinde și își consolidează relațiile cu cei din jur. Se spune că cei care ascultă colinde în prima zi de Crăciun vor avea parte de belșug în perioada următoare.

Pe 25 decembrie este bine să consumăm pește la micul dejun. În plus, este bine să rostim și o rugăciune înainte de micul dejun, pentru ca în următorul an să realizăm tot ceea ce ne propunem.

Tradiția spune că este bine ca în prima zi de Crăciun, locuința să fie împodobită cu flori roșii (Floarea Crăciunului și Cactusul de Crăciun) și coronițe din ramuri de brad. Prin culoarea roșie și verde, membrii familiei vor fi inspirați să aibă gânduri bune și să simtă armonia sărbătorilor de iarnă mai profund.

În această zi, este bine să fie făcută o pomană pentru cei nevoiași, pentru a avea parte de bogăție în viitor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

brad de crăciun traditii

Credincioșii au păstrat diferite tradiții și obiceiuri de Crăciun, din generație în generație.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Urări de Crăciun 2023: Mesaje frumoase cu Crăciun Fericit și un An Nou cu bucurii

Se spune că prima persoană care trece pragul casei în prima zi de Crăciun trebuie să fie un bărbat brunet. Acesta ar aduce norocul în casă. La polul opus, nu este bine ca un bărbat roșcat să intre în casă în ziua de Crăciun, deoarece riscăm să avem parte de necazuri în următorul an.

Este bine să avem curățenie în casă pe 25 decembrie, dar și în următoarele zile de Crăciun.

Se spune că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie reprezintă cele patru anotimpuri. Pe 24 decembrie aflăm cum va fi vremea în primăvara care vine, pe 25 decembrie aflăm cum va fi vremea în vara anului următor, pe 26 decembrie aflăm cum va fi vremea în toamna următoare, iar în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului următor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si