Tradițiile populare spun că în prima zi de Paște se deschid cerurile, permițând sufletelor celor morți să se întoarcă acasă pentru a-i proteja pe cei dragi.
Citeste si: Tradiții și superstiții în Sâmbăta Mare. Ce trebuie să facă credincioșii în seara de Înviere după ce iau lumină?
Un alt obicei tradițional spune că la masa de Paște este bine să mănânci pentru prima dată un ou, deoarece acesta va aduce sănătate trupului și psihicului tău.
Prima zi de Paște. Tradiții și obiceiuri
Un obicei foarte cunocut în zona Transilvaniei este mersul cu udatul în prima zi de Paște. Băieții merg cu sticluțe de parfum în familiile unde există fete sau doamne și le stropesc „ca să nu se vrăjească”.
Citeste si: Traditii de Paste respectate cu sfiintenie
Coşul de bunătăţi care se duce la sfinţit la biserică este pregătit strict după cele transmise din moşi-strămoşi.
Deasupra acestei farfurii se aşează pasca, şuncă, bani, flori, sfeclă roşie cu hrean şi ouăle roşii.
În Oltenia și în alte zone din țară, există obiceiul „rostogolitului ouălor” peste mormintele din cimitir. Acestea sunt împărțite oamenilor săraci ca pomană sau sunt lăsate să cadă spre o gaură din pământ.
Ce nu ai voie să faci în prima zi de Paște
În prima zi de Paște nu ai voie să dormi fiindcă în tot restul anului vei fi somnoros și vei avea ghinion, spune o tradiție românească.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi de Paște numai „cap în cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.
Citeste si: Paşte Fericit 2022! Mesaje, felicitări şi urări familie, prieteni, rude şi colegi
În dimineața de după Înviere este bine să privești într-un vas cu apă neîncepută deoarece se spune că vei avea vederea bună tot anul.
Tot atunci trebuie să te speli pe față cu apa în care ai pus un ou roșu și un bănuț, pentru a fi sănătos și a avea spor în toate.
Citeste si: VIDEO| Lumina Sfântă de la Ierusalim, împărțită în bisericile din România. Paște Fericit!
În prima zi de Paște, pragul casei nu trebuie trecut mai întâi de o femeie, ci de un bărbat, pentru ca în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Alte vorbe din popor spun că nu este bine să mănânce toată familia din ouă diferite, ci din primul ciocnit pentru a fi mereu împreună.
Prima zi de Paște, cu cerurile deschise
O credinţă larg răspândită în România este aceea că cei care pleacă din această lume în ziua de Paşte merg direct în rai, porţile acestuia fiind deschise în această zi, şi, de asemenea, având în vedere că cerurile se deschid, sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi
Masa de Paşte este construită în jurul preparatelor din carne de miel – ciorbă, friptură sau drob – simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.
Un alt simbol al sărbătorii îl reprezintă Pasca preparată de obicei sâmbăta dimineaţa, care este dusă spre sfinţire la biserică la slujba de Înviere, alături de coşul bucatelor preparate pentru sărbătoare.
A doua zi dimineaţa, unii credincioşi, mănâncă din sfânta Pască în loc de anafură sau Sfintele Paşti.
Masa de Paşte este construită în jurul preparatelor din carne de miel – ciorbă, friptură sau drob – simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.