Close sidebar
Close sidebar

Prima zi de primăvară din 2024: Obiceiuri frumoase pentru 1 Martie

1 martie 2024 este prima zi de primăvară din acest an. Iată ce obiceiuri există pentru această dată, dar și care sunt legendele Mărțișorului.

Ana-Maria Costea,

Ziua de 1 martie se mai numește și Mărțișor.

[Sursa foto: iStock]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Data de 1 martie este cunoscută și ca începutul primăverii calendaristice, iar conform tradiției, această zi se numește și Mărțișor. Pe 1 martie 2024 celebrăm renașterea naturii.

Nu se cunosc foarte bine originile Mărțișorului, însă această sărbătoare ar fi strâns legată de tradițiile de Anul Nou. 

Cum la fiecare început de an ne dorim noroc, prosperitate, iubire, și multe alte lucruri, pe 1 martie 2024 avem ocazia, încă o dată, să îi transmitem universului care sunt nevoile noastre sufletești. 

Iată ce obiceiuri există pentru data de 1 martie 2024, de Mărțișor.

Obiceiuri frumoase de 1 martie 2024, când sărbătorim Mărțișorul

Pe 1 martie, în prima zi a primăverii, în unele zone din România există mai multe obiceiuri frumoase:

Părinții obișnuiesc să lege la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint sau de aur. Acest bănuț are rolul unui talisman și este însoțit de două fire răsucite, din mătase albă și roșie. Cu ajutorul lui, copiii vor fi feriți de razele soarelui în timpul verii, conform tradiții-superstiții.ro

Citește și: Tradiții de 1 Martie 2024: Ce nu este bine să faci de Mărțișor?

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Oamenii țin diverse obiceiuri pe 1 martie ca să le meargă bine tot anul.

[Sursa foto: glasul-hd.ro]

Unii copii obișnuiesc să poarte mărțișorul la gât timp de 12 zile. Apoi, îl leagă de ramura unui copac tânăr, iar dacă acesta va înflori și va face fructe, atunci copilului îi va merge bine în viitor. Alții obișnuiesc să poarte mărțișorul până în momentul în care văd un pom înflorit și îl leagă de acesta.

În anumite zone din România, mamele tinere obișnuiesc să își pună la gât un bănuț de argint care este prima dată tras prin brânză înainte de a fi purtat. Se face acest lucru pentru ca femeia să fie albe ca brânza, iar bănuțul este atârnat de un fir roșu pentru ca ea să se păstreze rumenă la față. Femeile poartă acest talisman până când înfloresc cireșii, iar atunci, ele îl vor agăța de ramurile acestora pentru a fi frumoase și sănătoase precum florile de cireș.

În Transilvania, oamenii obișnuiesc să atârne mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice pentru a fi protejați de toate relele.

În Bucovina și Moldova fetele sunt cele care le oferă băieților mărțișoare pe 1 Martie. Băieții vor oferi mărțișoare pe 8 martie, de Ziua Femeii. 

Un obicei din Banat ne spune că fetele se spală cu zăpadă pe 1 martie pentru a fi iubite tot anul.

În județul Bihor se spune că dacă te speli cu apă de ploaie care cade pe 1 martie, devii mai frumos și mai sănătos.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

1 martie 2024 este prima zi de primăvară calendaristică.

[Sursa foto: iStock]

Citește și: Vremea în luna martie 2024: Surprize plăcute de la meteorologi

Legendele Mărțișorului

În jurul Mărțișorului există mai multe legende. 

Una dintre ele ne spune că Soarele, care a fost pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească Pământul, a fost furat de un zmeu mai mult timp, până la iarnă. Pe atunci, un viteaz s-a arătat și înfruntându-l pe zmeu, a eliberat Soarele. Viteazul a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpada albă, iar apoi, după ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit celebrii ghiocei, care sunt și vestitorii primăverii.

O altă legendă ne spune că Primăvara, pe când se plimba la marginea unei păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să îl crească. Pentru ca acest lucru să se realizeze, a îndepărat zăpada din jurul lui, iar pentru că a îndrăznit să facă așa ceva, Iarna a trimis ger și zăpadă, iar ghiocelul, plăpând, a înghețat. Primăvara a dorit chiar și atunci să îl ajute și să îi țină de cald folosindu-se de mâinile sale, însă s-a rănit la un deget, iar câteva picături din sângele ei s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada care îl înconjura. În acest fel, ghiocelul a renăscut, iar Primăvara a învins Iarna.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI