Close sidebar
Close sidebar

Un primar din România este acuzat de ANI că nu poate justifica o avere de peste 100.000 de lei şi 37.000 de euro

Un primar din judeţul Bistriţa – Năsăud este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că nu poate justifica o avere de 100.000 de lei şi 37.000 de euro, iar alţi aleşi locali sunt suspectaţi de inspectorii de integritate de conflict de interese şi incompatibilitate.

Georgiana Balaban,

Un primar din judeţul Bistriţa – Năsăud este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate că nu poate justifica o avere.

[Sursa foto: Arhivă]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

ANI a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că a constatat existența unei diferențe nejustificate  în cuantum de 101.120 Lei şi 37.370 de euro între averea dobândită şi veniturile realizate de către primarul comunei Bistriţa Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, împreună cu familia, în perioada exercitării funcției publice.

„Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Cluj, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de către Laba Vasile, în perioada exercitării funcției publice”, a afirmat Agenția Națională de Integritate.

Citește si: Radu Mazăre rămâne în închisoare. Înalta Curte de Casație şi Justiție i-a respins cererea fostului edil al Constanței

De asemenea, Adrian Iordache, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Olt, este acuzat de ANI că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatelor de consilier judeţean 2016 – 2020, respectiv 2020 – prezent, întrucât societatea comercială în cadrul căreia deţine calitatea de asociat şi administrator, iar soţia sa calitatea de asociat, a încheiat două

contracte de prestări servicii cu Direcția Generală de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Olt, instituție publică aflată în subordinea C.J Olt.

Ce spun autoritățile

„Totodată, Agenția Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Iordache Adrian a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art.

326 din CodulPenal, întrucât acesta nu a declarat în cuprinsul declarațiilor de interese depuse în perioada exercitării mandatelor de consilier judeţean, contracte de prestări servicii aflate în derulare sau obținute în timpul exercitării funcției publice, în valoare de aprox. 2.000.000 Lei”, a mai precizat sursa citată.

ANI a mai anunțat că primarul comunei Tudor Vladimirescu din judeţul Brăila, Vasile Constantin, s-a aflat în conflict de interese. Astfel, în perioada exercitării mandatului 2016 – 2020, Vasile Constantin a aprobat alocarea unor sume de bani către asociația sportivă al cărei membru fondator este, semnând în calitate de reprezentant al instituției
finanțatoare- comuna Tudor Vladimirescu şi încălcând astfel prevederile art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citește si: Contractul de muncă al directorului din CNAIR, arestat sub acuzația de luare de mită, a fost suspendat. Directorul General al CNAIR: „Am toleranță zero pentru orice faptă de corupție”

„Totodată, Agenția Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârșire în formă continuată a infracțiunii de conflict de interese (text în vigoare până la data de 28 iulie 2017), respectiv indicii cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane (text în vigoare începând cu data de 28 iulie 2017), prevăzute de art. 301 din Codul Penal, prin semnarea de către Constantin Vasile, în calitate de primar, a unui număr de 18 acte materiale în valoare totală de 297.000 Lei, creând un avantaj patrimonial pentru asociația sportivă al cărei membru fondator este”, a precizat Agenția Naţională de Integritate.

Agenția Naţională de Integritate a mai anunțat că viceprimarul comunei Ipoteşti, judeţul Suceava, Constantin Bobu, s-a aflat în conflict de interese.
„În perioada exercitării atribuțiilor de primar (16 iulie 2019 – 02 noiembrie 2020), a semnat şi eliberat trei certificate de urbanism şi trei autorizații de construire în favoarea unei societăți comerciale la care acesta avea un interes personal, încălcând astfel prevederile art. 76, alin. (1) şi (2) din Legea nr. 161/2003”, a precizat ANI.

Sursa citată menționează că Agenția Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Constantin Bobu a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane întrucât prin semnarea şi eliberarea a trei certificate de urbanism, respectiv a trei autorizaţii de construire pentru o societate comercială, a creat un cadru favorabil acesteia pentru returnarea către persoana evaluată a unui împrumut contractat.

Agenţia Naţională de Integritate a mai constatat că trei aleşi locali s-au aflat în incompatibilitate.

Citește si: Fostul șef al IPJ Cluj, Mircea Rus, reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu

Astfel, Dan Lupei, consilier local în cadrul Consiliului Local Războieni, judeţul Neamţ, s-a aflat în stare de incompatibilitate deoarece începând cu data de 19 octombrie 2020 deţine simultan cu funcția de consilier local şi o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului, dar şi pentru că în perioada 1 ianuarie – 15 martie 2021 a deținut simultan cu funcția de consilier local şi o funcţie contractuală în cadrul Compartimentului achiziţii publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Adriana Păunica, consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 3 Bucureşti, este acuzată că a fost în stare de incompatibilitate deoarece în perioada 30 ianuarie – 30 iulie 2020 a exercitat simultan calitatea de membru al Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale ”Dr. Victor Babeş” şi funcţia de secretar executiv în cadrul unui organ de conducere al unui partid politic.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citește si: Conflict peste tot! Protestatarii in Peru cer demisia președintelui!

Cel de-al treilea caz de incompatibilitate este cel al lui Vasile Soare, fost consilier local în cadrul Consiliului Local Vrâncioaia, judeţul Vrancea. El este acuzat că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcţia de consilier local şi o funcţie contractuală în cadrul Primăriei Vrâncioaia.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI