Primăria Capitalei ar face lista cu oamenii mobilizați în caz de război. Reacția lui Nicușor Dan: ”Atenție, fake news!”
Primăria Capitalei ar întocmi lista bărbaților stabiliți în București. Lista ar fi gata până în 4 martie, iar vizați ar fi toți bărbații care au vârste cuprinse între 20 și 35 de ani. Nicușor Dan a reacționat imediat.
UPDATE: ”Atenție, fake news! Nu există nicio intenție de mobilizare a rezerviștilor din București de către Primăria Capitalei, așa cum se dezinformează pe unele rețele sociale sau pe diferite grupuri de mesagerie instant, precum WhatsApp.
Față de hârtia care circulă pe rețelele de socializare, informațiile sunt următoarele: Legea 477/2003 și HG 1204/2007 prevăd obligația instituțiilor de a avea o evidență a situației militare a angajaților. Este o coincidență că Primăria face actualizarea (doar pentru angajații proprii, important de subliniat) în aceste zile.
Vă rog nu distribuiți astfel de informații false și căutați informații din surse oficiale”, a scris Nicușor Dan pe pagina de Facebook.
Ministerul Apărării Naționale din România a scris că este vorba despre o știre falsă.
”Revin știrile false cu privire la pregătirile pentru recrutarea cetățenilor. Vă semnalăm apariția unor materiale de presă care, în baza unui document intern al Primăriei Capitalei acreditează ideea că instituția ar realiza o listă a tuturor cetățenilor care au obligații militare.
Documentul citat nu reprezintă o dovadă a unor așa-zise demersuri pentru identificarea bucureștenilor cu obligații militare, ci face referire doar la personalul din cadrul Primăriei Generale. Adresa în discuție pune în aplicare o serie de prevederi legale, dispuse de Legea nr.477 din 2003 privind pregătirea economiei naționale și a teritoriului pentru apărare (art. 29), ale HG nr. 1204 din 2007, privind asigurarea forței de muncă necesare pe timpul stării de asediu, la mobilizare și pe timpul stării de război (art.
1), precum și ale Legii nr. 446 din 2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare (art. 21)”, se arată pe pagina de Facebook a ministerului.
Lista cu bărbații care pot fi chemați în armată.
Cine este vizat de Armata Română
Potrivit documentelor oficiale, toți militarii profesioniști, militarii în termen, dar și cei care se află în evidența centrelor de rezerviști vor fi incluși în această listă.
Totodată, incluși sunt și toți bărbații apți de luptă care au vârste cuprinse între 20 și 35 de ani, indiferent dacă au îndeplinit sau nu serviciul militar.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat recent că România nu este în pericol de a intra în război, chiar dacă Rusia ar invada Ucraina. Ministrul a precizat totodată faptul că statul are mai multe variante pentru cei care vor să facă Armata, revenirea la stagiul militar obligatoriu fiind doar o opțiune.
“Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care să zicem Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. A spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO.
(…) Ucraina încearcă să devină membră NATO, dar nu are încă acest statut. În al doilea rând, dacă vă uitaţi pe ştirile internaţionale, deşi a fost destul de rară această ştire, Ucraina nu şi-a mobilizat nici ea rezerviştii. Ea este atacată şi nici ea nu şi-a mobilizat reverziştii aşa încât nu este cazul în acest moment”, a spus ministrul Apărării pentru Prima TV.
“Avem pentru cei care vor să facă armată, avem alte variante, de exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO, în care pentru a suplimenta forţa de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviştii care există, avem nevoie şi de rezervişti care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată şi care beneficiază şi de anumite resurse, o soldă pe timpul cât îşi desfăşoară activitatea ca civil la locul lor de muncă.
Mai avem şi altă variantă, alternativă la serviciul militar obligatoriu, nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru care mi se pare un proiect foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar. Adică, avem o formulă pe care vom lansaîn viitor pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi, am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. E un alt tip de armată, e armată mai pe termen scurt. S-ar putea să fie şi stagii mai scurte şi mai multe într-un an sau doi sau maxim trei luni de zile, vom vedea”, a completat ministrul Apărării.