In articol:
China a anunţat marți că a înregistrat prima infecție umană cu tulpina H3N8 de gripă aviară. Autoritățile sanitare de la Beijing spun, însă, că riscul ca aceasta să se răspândească în rândul oamenilor este scăzut, potrivit New York Post.
Încă din luna iunie 2021, China anunțase primul caz de infectare la om cu o altă tulpină de gripă aviară, H10N3.
Cine este primul pacient cu gripă aviară H3N8
Un băiețel de patru ani din provincia centrală Henan a fost infectat cu varianta H3N8 de gripă aviară după ce a făcut febră și alte simptome, în data de 5 aprilie.
Niciun contact apropiat al copilului nu a fost infectat cu virusul, a declarat Comisia Națională de Sănătate într-un comunicat de presă.
Familia pacientului creşte pui şi locuieşte într-o zonă populată de raţe sălbatice.
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Se ştia că tulpina H3N8 infectează caii, câinii şi focile, dar nu fusese încă detectată la om.
Cazurile de transmitere a gripei aviare între oameni sunt extrem de rare. Tulpinile H5N1 şi H7N9, detectate în 1997 şi 2013, au fost cauza principale surse de îmbolnăvire cu gripă aviară la oameni, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (CDC).
Citeste si: Hepatită de origine necunoscută, în România
China are populații uriașe de păsări de fermă și păsări sălbatice din multe specii, creând un mediu ideal pentru amestecarea și mutarea virusurilor aviare.
Mai multe tulpini diferite de gripă aviară în China
Supravegherea tot mai atentă a gripei aviare la oameni în China înseamnă, potrivit sursei citate, că sunt detectate tot mai multe infecții.
Comisia sanitară de la Beijing a precizat că o evaluare inițială a stabilit că varianta nu are încă capacitatea de a infecta efectiv oamenii, iar riscul unei epidemii la scară largă este scăzut.
În China sunt prezente multe tulpini diferite de gripă aviară, iar unele infectează sporadic oamenii, de obicei pe cei care lucrează cu păsările de curte.