Suedia a anunţat joi că a confirmat un prim caz de mpox, o infecţie virală care se răspândeşte rapid și care a produs mii de morți în Africa.

Este primul caz grav în afara Africii, după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declanşat miercuri cel mai înalt nivel de alertă sanitară la nivel internaţional în urma unei creşteri a numărului cazurilor de variola maimuţei în Africa.

"Am primit confirmarea că există un caz în Suedia al formei celei mai grave a variolei, cea denumită clada 1”, a anunţat într-o conferinţă de presă ministrul suedez al Sănătăţii şi Afacerilor Sociale Jakob Forssmed.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: A renunțat la viața din SUA și și-a cumpărat o insulă în Finlanda cu banii de-o garsonieră confort redus în România- antena3.ro

Această boală, cunoscută în trecut sub numele de variola maimuţei, a fost înregistrată în 16 ţări africane începând din ianuarie 2022, când a avut loc ultima epidemie mondială, iar numărul cazurilor a crescut în 2024.

Variola maimuței, explozie de cazuri în Africa

Epidemia de mpox s-a soldat cu 548 de morţi în Republica Democratică Congp (RDC) de la începutul anului şi atinge de-acum toate provinciile, anunţă joi ministrul Sănătăţii Samuel-Roger Kamba.

Potrivit ultimului raport epidemiologic, ”ţara noastră a înregistrat 15.664 de cazuri potenţiale şi 548 de decese de la începutul anului”, a declarat el într-un mesaj video.

Mpox a fost decoperită pentru prima oară la om în 1970, în fostul stat Zair.

Suedia, poarta de intrare a mpox în Europa

O persoană care a căutat îngrijire” la Stockholm „a fost diagnosticată cu mpox cauzată de varianta cladei I. Este primul caz cauzat de cladei I care a fost diagnosticat în afara continentului african”, a spus agenția suedeză, potrivit BBC.

„Persoana afectată a fost infectată și în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar mare de mpox Clade 1”, au declarat oficialii suedezi într-o conferință de presă.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si