Moment important pentru justiția din România: s-a luat prima decizie într-un proces cu tema DeepFake, fenomen mai puțin cunoscut publicului de la noi.

Daune morale de 5.000 de lei plătite de familia unei minore din România 

Fenomenul DeepFake se referă la modificarea unor poze sau clipuri video și adăugarea feței unei persoane care este ținta unei defăimări sau calomnieri, în scopul compromiterii ei. 

Citeste si: Un hoț s-a mutat într-o casă imediat după ce a jefuit-o. Cum a reacționat proprietara

"Asta s-a întâmplat în cazul de față, unde o minoră a modificat în clip explicit, adăugând fața unui coleg de clasă, clip pe care l-a încărcat ulterior pe YouTube și l-a distribuit în clasă", a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru StirileKanalD.ro .  

Potrivit acestuia, judecătorii au dispus plata a 5.000 lei daune morale. Judecătorii au menționat în acest caz "răspundere civilă delictuală a părintelui pentru fapta ilicită a minorului". 

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: De ce aleg bătrânii din România să își pună capăt zilelor aruncându-se de pe bloc. Un alt caz șocant în Alba-Iulia

Decizia judecătorilor a fost luată în data de 26 septembrie și poate fi atacată la ape în termen de 30 de zile la Judecătoria Giurgiu.  

Fenomenul DeepFake, tot mai prezent în spațiul public

Termenul  deepfake se  referă

la imagini care sunt prelucrate, unde fețele persoanelor sunt alterate, schimbate, pentru a fi înlocuite cu identitatea altcuiva.

Cum se întâmplă asta? Destul de simplu, prin prelucrarea unor videoclipuri sau imagini în care apare persoana vizată și care sunt prelucrate printr-un program de editare video.

Apoi, sunt generate noi ipostaze cu persoanele respective, conținut care poate părea foarte real și convingător, mai ales dacă este făcut cu mecanisme performante, de ultimă oră.

Consecințele juridice ale fenomenului deepfake sunt foarte importante pentru că avansul tehnologiei permite un puternic aspect manipulator și denigrator.

În prezent oricine cu un telefon/laptop și o conexiune la internet poate crea un  deepfake  care să semene cu realitatea. Iar într-o lume atât de grăbită, în care puterea de gândire critică a individului are de suferit, informațiile false pot fi ușor confundate cu cele adevărate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si