Close sidebar
Close sidebar

Primul summit european dupa Brexit a inceput astazi la Bruxelles. Parlamentul European cere activarea "imediata" a procedurii de iesire a Marii Britanii din UE

Primul summit european dupa referendumul din Marea Britanie a inceput astazi la Bruxelles. Liderii europeni discuta despre consecintele iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Alexandra Chiric,


DISTRIBUIE
acest articol

Update 13.45 Parlamentul European cere activarea imediata a procedurii de iesire din Uniunea Europeana a Marii Britanii "pentru a evita o incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a proteja Uniunea", transmite Agerpres, citand AFP.

Intr-o rezolutie adoptata cu 395 de voturi pentru si 200 împotrivă, Parlamentul European subliniaza ca voita britanicilor trebuie indeplinita.

Update 12.20: Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude-Juncker, a declarat in discursul de deschidere la Consiliul European că nicio negociere cu Marea Britanie nu poate incepe inainte ca tara să anunţe parasirea Uniunii Europene.

"Mi-as dori ca si Marea Britanie să respecte rezultatele acestui vot", a spus Juncker.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

La Consiliul European vor participa toti liderii statelor uniunii, inclusiv fostul premier al Marii Britanii, David Cameron, care vrea sa obtina cea mai buna relatie la nivel economic cu UE, inainte de a parasi blocul comunitar. Pe de alta parte, liderii din Franta, Germania si Italia i-au sugerat premierului britanic sa grabeasca iesirea din UE.

"Este esential sa nu se piarda timp in abordarea problemei iesirii Marii Britanii din UE", a declarat presedintele Frantei, François Hollande, intr-o conferinta de presa comuna cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, si premierul Italiei, Angela Merkel, informeaza Mediafax

.

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a declarat ca Uniunea Europeana nu poate trece peste Brexit ca si cum „nu s-ar fi intamplat nimic”, precizand ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru ca europenii nu inteleg ce se intampla la nivelul UE.

"Trebuie sa ne concentram eforturile pentru ca Europa sa se acomodeze cu ideea ca din ce in ce mai multi oameni- nu doar din Germania, din Marea Britanie, Grecia, Danemarca sau Franta- nu inteleg complet ce activitati avem", a subliniat Schauble.

Ministrul britanic de Finante, George Osborne, a declarat luni, inainte de deschiderea Bursei de la Londra, ca Marea Britanie va activa Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, ce ii va permite iesirea din Uniunea Europeana, “numai atunci cand va fi pregatita”.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI