In articol:
- Primul vaccin anti-COVID, aprobat în UE
- Acordul oficial al Comisiei Europene, așteptat luni seara
- Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră privind noua tulpină a COVID-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat luni autorizarea condiţionată pe teritoriul Uniunii Europene a vaccinului dezvoltat împotriva COVID-19 de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech, informează Reuters.
Citeste si: Prospect vaccin Covid. Care sunt efectele adverse pe care este important să le cunoști
Primul vaccin anti-COVID, aprobat în UE
Este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa. În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.
Ţări din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, Austria şi Italia, au anunţat deja că plănuiesc să înceapă vaccinările pe 27 decembrie, în contextul în care Europa încearcă să prindă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie, care au demarat deja campaniile lor de vaccinare la începutul lunii decembrie.
Citeste si: Klaus Iohannis vrea să se vaccineze împotriva CORONAVIRUS, dar nu este lăsat. Motivul este uluitor
Acordul oficial al Comisiei Europene, așteptat luni seara
Recomandarea adoptată de EMA vizează persoanele din Europa cu vârste de cel puţin 16 ani, a precizat directorul instituţiei, Emer Cooke, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană va trebui să aprobe în mod formal vaccinul. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă ca această decizie să fie luată luni seară.
Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră privind noua tulpină a COVID-19
Uniunea Europeană nu exclude ca noua tulpină de SARS-CoV-2 să se afle deja în circulaţie în afara Marii Britanii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Agenţia europeană de luptă împotriva bolilor (ECDC) îşi îndeamnă statele membre din Europa să-şi consolideze controalele în lupta împotriva răspândirii noii variante a noului coronavirus aflate în circulaţie în Regatul Unit şi la îmbunătăţirea capacităţii lor de a detecta tulpina, relatează AFP.
”În Europa, unde transmiterea (SARS-CoV-2) este mare şi extinsă, ţările este necesar să-şi consolideze procedurile de control şi prevenţie”, a îndemnat duminică o purtătoare de cuvânt a OMS Europa.
ECDC- din care fac parte 30 de ţări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) şi Regatul Unit- nu exclude ca această nouă variană a noului coronavirus să circule deja în afara teritoriului britanic.