Primul vaccin anti-COVID "made in India". Ce protecție oferă împotriva tulpinii Delta
Noul vaccin indian anti-COVID, Covaxin, va contribui la protejarea întregii omeniri împotriva tulpinii Delta de SARS-Cov2, promite liderul unei companii farmaceutice din statul asiatic.
Compania farmaceutică Bharat Biotech, din India, care a dezvoltat vaccinul Covaxin, a anunțat că a încheiat analiza finală a studiilor clinice de fază 3, catalogând studiul ca fiind cel mai amplu realizat în această țară.
Bharat Biotech a precizat, de asemenea, că noul vaccin a oferit 65,2% protecție împotriva tulpinii Delta, care a fost detectată pentru prima dată în India și a devenit varianta predominantă în țară și în curând în întreaga lume.
Președintele și directorul general al Bharat Biotech, Dr. Krishna Ella, a declarat că rezultatul „dovedește capacitatea Indiei și a țărilor lumii aflate în curs de dezvoltare de a se concentra asupra inovației”.
„Covaxin nu numai că va aduce beneficii cetățenilor indieni, ci va contribui, de asemenea, la protejarea întregii omeniri împotriva acestui virus mortal (Covid-19)”, a declarat Balram Bhargava, directorul general al Consiliului Indian al Cercetării Medicale (ICMR), care a participat la dezvoltarea vaccinului.
Realizarea a două doze de Covaxin a fost aprobată pentru utilizare de urgență restricționată în India în ianuarie, înainte ca rezultatele preliminare ale studiului de fază 3 să fie publicate. Compania a primit autorizație pentru utilizare de urgență în 16 țări, inclusiv Brazilia, Filipine, Iran și Mexic.
Bharat Biotech, cu sediul în Hyderabad, poartă discuții cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a primi autorizația de utilizare. În cazul unui aviz favorabil, Covaxin ar fi primul vaccin dezvoltat în India care ar primi autorizație OMS.
Controverse privind vaccinul indian
Bharat Biotech s-a confruntat cu controverse în ceea ce privește vaccinul. La începutul acestui an, mai mulți participanți la faza a 3-a de testare, care proveneau din zonele mărginașe ale orașului indian Bhopal, au declarat pentru CNN că nu și-au dat seama că fac parte dintr-un studiu clinic, ci au crezut
că sunt vaccinați. Bharat Biotech, ICMR și Spitalul Popular din Bhopal, care au realizat studiul clinic, au negat săvârșirea unor fapte greșite.