Boala coronariană 

Boala coronariană este o afecțiune frecvent întâlnită, ce se dezvoltă când arterele coronare, acele vase de sânge care furnizează sânge și oxigen inimii, se îngustează ca urmare a acumulării de plăci de aterom. Asta înseamnă că inima nu va mai primi suficient sânge, ceea ce poate duce la apariția unor complicații destul de grave. Printre ele se numără infarctul miocardic, insuficiența cardiacă și, nu în ultimul rând, tulburările de ritm cardiac- restricționarea fluxului sangvin poate afecta acel sistem electric pe care l-am menționat mai sus și cauza bătăi neregulate ale inimii.

Bolile valvelor inimii    

Inima are patru valve: valva tricuspidă, valva mitrală (bicuspidă), valva pulmonară și valva aortică. Rolul lor este de a ajuta sângele să circule în direcția corectă. Când una sau mai multe dintre aceste valve nu se deschid sau închid așa cum ar trebui, circulația sangvină va fi afectată. Dacă nu se intervine la timp pentru diagnosticarea și tratarea lor, bolile valvelor inimii pot duce la apariția a diverse complicații, inclusiv tulburări de ritm cardiac, stop cardiac, insuficiență cardiacă, hipertensiune pulmonară și infecții.

Cardiomiopatia

Cardiomiopatia este o boală a mușchiului inimii sau a miocardului, care se manifestă prin modificarea dimensiunii, formei sau grosimii acestuia. Aceste modificări afectează structura inimii și capacitatea sa de a pompa sânge, precum și funcționarea sistemului electric care îi coordonează bătăile. Ca multe alte afecțiuni, ea nu poate fi vindecată, dar există soluții pentru gestionarea simptomelor. Una dintre ele este implantarea unui  stimulator cardiac la ARES.

Dezechilibrele electrolitice

Electroliții precum potasiul, sodiul, calciul și magneziul joacă un rol esențial în menținerea unui ritm cardiac normal și în procesele electrochimice care au loc în celulele inimii. Ei ajută la declanșarea și transmiterea impulsurilor electrice în inimă, astfel încât aceasta să se contracte și să pompeze sânge în organism. Un dezechilibru electrolitic, fie că este caracterizat printr-un nivel prea ridicat sau unul prea scăzut al electroliților, poate afecta acest proces, ceea ce va duce la apariția tulburărilor de ritm cardiac.

Unele medicamente 

Există și cazuri în care dereglarea ritmului cardiac se produce pe fondul administrării anumitor medicamente. Poate fi vorba de medicamente ce ți-au prescrise de către medic pentru tratarea altor afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială ori o boală psihică, sau de anumite medicamente fără rețetă, inclusiv unele folosite pentru tratarea răcelilor ori a alergiilor.[6] Din această categorie a medicamentelor ce pot cauza tulburări de ritm cardiac fac parte, de exemplu, antidepresivele, antipsihoticele și unele antibiotice, antiaritmicele,    vasodilatatoarele, bronhodilatatoarele, decongestionantele sau diureticele. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tulburările de ritm cardiac apar atunci când sistemul electric responsabil de coordonarea bătăilor inimii nu mai funcționează așa cum ar trebui. Acest lucru se poate întâmpla din diverse cauze, inclusiv a existenței unei afecțiuni precum boala coronariană sau cardiomiopatia, a bolilor valvelor inimii, a unui dezechilibru electrolitic ori a administrării anumitor medicamente. Cunoașterea posibilelor cauze și a factorilor de risc pentru tulburările de ritm cardiac poate contribui la prevenirea sau depistarea la timp a unei aritmii.

Există cazuri în care o tulburare de ritm cardiac nu provoacă nicio problemă și este depistată întâmplător în urma unui control de rutină. La fel de posibil este însă ca ea să ducă la apariția unor complicații grave, care îți vor pune viața în pericol. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si