Medicii de familie, dar și medicii specialiști din ambulatoriu se plâng de faptul că bugetul pentru anul 2024 a fost redus față de 2023. Mai exact, scăderea pentru medicii de familie ar fi de 30%, în timp ce pentru cadrele medicale din ambulatoriul de specialitate bugetul s-a diminuat cu 25%. Totodată, bugetul din Stomatologie ar fi scăzut și el cu 50%.

Bugetul pentru medicii de familie și medicii din ambulatoriul de specialitate, redus în 2024

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat joi, în transparență decizională, valorile punctelor pentru medicina primară și pentru medicina primară și de specialitate din ambulatoriul clinic, acestea fiind la 6,2 lei și respectiv 3,3 lei.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator a precizat că aceste valori reprezintă o reducere cu 30% a bugetului alocat pentru anul în curs, față de bugetul alocat în 2023. Totodată, medicii de familie reclamă acest fapt încă de la începutul săptămânii și se plâng de faptul că bugetul a fost redus cu un sfert, în condițiile în care în unele localități din România, medicii de familie lipsesc.

Citește și: 4.555 de posturi vor fi scoase la concurs în spitalele din România

În țară, medicii de familie și cei din ambulatoriu se pregătesc pentru o serie de acțiuni de protest, dar și pentru începerea unor renegocieri pentru valoarea punctelor pentru medicină primară și de specialitate din ambulatoriul clinic.

  

Stetoscopul unui medic

[Sursa foto: PixaBay]

Medicii de familie reclamă scăderea bugetului cu 30%

Societatea Națională de Medicină de Familie a transmis în cursul acestei săptămâni un comunicat reclamă reducerea bugetară și reamintesc faptul că medicii de familie sunt singurii care au acces la populația generală.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie.

Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii. Fiecare pacient din România are dreptul să aibă acces la serviciile de medicină de familie şi ideal ar fi ca fiecare comunitate să aibă medic de familie”, se arată în comunicatul SNMF, potrivit Adevărul.

România se confruntă cu lipsa medicilor de familie

România se confruntă cu o lipsă a medicilor de familie, în special în unele localități din țară. Datele oficiale arată că doar 47% din localitățile din țară au suficienți medici de familie.

„Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate mai sus, va agrava şi mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie- decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar

40%.

Citește și: Lukas va fi condus pe ultimul drum duminică! Mama adolescentului din Alba Iulia, mesaj plin de durere: „Drum lin către îngeri”

Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanţii să adopte măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate”, a mai transmis Societatea Națională de Medicină de Familie, în cursul acestei săptămâni.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Medic de gardă

[Sursa foto: PixaBay]

Doar 40% din plățile pentru cabinetele medicilor de familie ar fi fost efectuate în noiembrie

Medicii de familie mai reclamă și faptul că doar 40% din plățile pentru cabinetele medicilor de familie ar fi fost efectuate în luna noiembrie a anului trecut, iar Centrele de Permanență ar funcționa, în cea mai mare parte, cu bani „aduși de acasă”.

„Practic, întrebarea pe care autorităţile şi-o pun periodic, mai ales în anii electorali, "de ce sunt zone fără medici de familie?", are un răspuns simplu: pentru că nu îşi doresc să aveţi medici de familie, pentru că nu îşi doresc ca populaţia să beneficieze de servicii decontate la medicul de familie.

România ocupă cele mai ruşinoase locuri când vine vorba despre starea de sănătate şi, în aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”, se mai arată în comunicatul transmis de Societatea Națională de Medicină de Familie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si