Close sidebar
Close sidebar

Procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis, activată după 3 februarie. Care sunt pașii

Partidele "suveraniste” din Parlament, AUR, POT și SOS, au strâns suficiente semnături pentru a începe procesul de suspendare a președintelui României, Klaus Iohannis. Procedura va fi demarată la începutul noii sesiuni parlamentare, după 3 februarie 2025.

Sorin Negru,

George Simion, liderul AUR, vrea suspendarea lui Klaus Iohannis

[Sursa foto: Facebook]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Liderii AUR, POT și SOS au declarat că au adunat suficiente semnături pentru a începe procesul de suspendare a președintelui României.

Citește și: "Aș putea face ani grei de închisoare". Diana Șoșoacă își dă arama pe față într-un interviu pentru presa din Rusia. Atacă NATO, UE și spune ce ar face ca președinte al României

George Simion, liderul AUR, a anunțat pe pagina sa de Facebook că 161 de parlamentari au semnat documentul de suspendare, dintre care 91 de la AUR.

Solicitarea pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis va ajunge după 3 februarie 2025 la birourile permanente din cele două camere ale parlamentului.

Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro

Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

Următorul pas după depunerea semnăturilor este votul în plenul reunit al Parlamentului.

Cum poate fi suspendat efectiv președintele Klaus Iohannis

Pentru ca procedura de suspendare să fie declanșată, este nevoie de votul majorității simple din Parlament.

Cele trei formațiuni politice suveraniste au împreună 162 senatori și deputați, iar dacă li s-ar alătura și parlamentarii USR ar mai fi nevoie de 12 voturi din arcul guvernamental pentru suspendarea președintelui.

După un eventual vot pozitiv în forul reunit al Parlamentului, se va organiza un referendum în maxim 30 de zile, astfel încât românii să decidă dacă Iohannis trebuie suspendat sau nu.

După suspendare, se organizează un referendum pentru demitere, în termen de 30 de zile. În acest timp, președintele Senatului este președinte interimar.

Referendumul este validat cu îndeplinirea cumulativă a două condiții, un vot pentru suspendare de 50%+1 din voturile valabil exprimate și o prezență de cel puțin 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale.

Există un precedent de suspendare a președintelui României, însă eșuat la referendum. Fostul șef al statului Traian Băsescu a fost suspendat din funcție de aleșii neamului de două ori, însă referendumul a fost respins de alegători.

Potrivit EVZ.ro, un vot în Parlament pentru suspendarea președintelui, care și-a prelungit mandatul după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, ar ajunge la referendum cu mai puțin de două luni înainte de alegerile prezidențiale reluate în 4 mai.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI